grodzisko wczesne średniowiecze Klukowo

Klukowo

woj. wielkopolskie, pow. złotowski, gm. Złotów

Grodzisko plemienne w północnej Wielkopolsce, na terenie historycznej Krajny.

Historia

Stanowisko znane co najmniej od okresu międzywojennego. W latach 20. XX w. badania przeprowadził H. Reinecke, następnie w 1963 r. J. Olczak (badania sondażowe).

Wpisane do rejestru zabytków dnia 10.12.1967 r.

Opis

Lokalizacja. Wśród podmokłych łąk, ok. 1,3 km na wsch. od Klukowa, 1,4 km od wsi Błękwit, 200 m na zach. od toru kolejowego Złotów-Krajenka, przy prawym brzegu Głomi. Nazwa miejscowa „Schlossberg”.

Charakterystyka. Grodzisko pierścieniowate z wklęsłym majdanem. W części zach. wał zniszczony na odcinku ok. 20 m. Wym. podstawy 51 x 52,5 m, majdanu 29,5 x 32 m. Wys. wału od lustra rzeki 3 m, od poziomu majdanu 1 m.

W 1963 r. wykonano dwa sondaże odkrywając warstwę spalenizny 8 fragm. naczyń, 19 polep, kość zwierzęcą. Chronologię ustalono na wczesne średniowiecze, prawdopodobnie fazę D.

Dostępność. Ogólno dostępny.

Oprac. Marek Wróbel, NID, SPT „Zespół pałacowo-parkowy w Trzebinach”, 10.05.2021 r.