grodzisko wczesne średniowiecze, średniowiecze Górzna

Górzna

woj. wielkopolskie, pow. złotowski, gm. Złotów

Grodzisko pierścieniowate, nizinne w północnej Wielkopolsce, na obszarze historycznej Krajny.

Historia

Stanowisko znane co najmniej od 2 poł XIX w. Badania prawdopodobnie sondażowe i powierzchniowe przeprowadził H. Conwentza w 1888 r., z kolei Lünsera w 1898 r., 1908 r. i 1909 r. Prace H. Reineckego miały miejsce w latach 20. XX w. Teren zbadał sondażowo także Jerzy Olczak w 1963 r. Dodatkowo, w ramach AZP, w 1984 r. I. Skrzypek przeprowadził badania powierzchniowe.

Wpisane do rejestru zabytków dnia 20.12.1967 r.

Opis

Lokalizacja. Na poł. skraju wsi Górzna, w dolinie bezimiennego strumienia, pomiędzy rozległymi wzgórzami, na pół. zach. i poł. wsch. od obiektu, tuż przy szosie Górzna-Złotów.

Charakterystyka. Grodzisko pierścieniowate zniszczone w latach 20. XX w. podczas wydobywania piasku i żwiru pod budowę drogi Górzna – Złotów. Wymiary: podstawa wzniesienia – 60x80 m, zach. wys. w stosunku do doliny cieku – 5,6 m.

W latach 20. XX w. odsłonięto warstwę kulturową ze spalenizną, przęślik gliniany, fragmenty naczyń, polepę i kości zwierzęce. W inwentarzu ruchomym wyróżniono fragmenty naczyń oraz kości zwierzęce.

Dostępność. Ogólno dostępny.

Oprac. Marek Wróbel, NID SPT „Zespół pałacowo-parkowy” w Trzebinach, 30.09.2022 r.