grodzisko, st. 2a,2b - Zabytek.pl

grodzisko, st. 2a,2b

grodzisko średniowiecze wczesne Kostkowice

Kostkowice

woj. śląskie, pow. zawierciański, gm. Kroczyce

Wczesnośredniowieczne grodzisko oraz stanowisko jaskiniowe z epoki kamienia, a dokładniej ze środkowego paleolitu i późnego neolitu, w Kostkowicach jest rozległym, malowniczo płożonym zabytkiem archeologicznym.

Dominującym obiektem jest grodzisko, które należy do nielicznych, dobrze zachowanych zabytków tego rodzaju, zlokalizowanych na terenie województwa śląskiego. Obiekt jest też jednym z niewielu grodzisk typu skalno-wyżynnego zarejestrowanych na terenie naszego kraju. Zabytek jest dobrze zachowany, a autentyczne relikty rozbudowanego systemu drewniano-ziemnych umocnień do dziś mają czytelną formę krajobrazową. Grodzisko jest bezcennym źródłem do poznania najstarszych dziejów naszego kraju oraz wczesnośredniowiecznej, słowiańskiej architektury obronnej. Wartość zabytku jest tym większa, że na obszarze stanowiska odkryto również ślady osadnicze neolitycznej kultury ceramiki sznurowej oraz ze środkowego paleolitu.

Historia

Grodzisko w Kostkowicach zostało odkryte dopiero pod koniec lat 80. Datowane jest na okres wczesnego średniowiecza. Z kolei w 1991 roku na obszarze stanowiska zarejestrowano ślady z epoki kamienia tj.: obozowisko ludności tzw. kultury ceramiki sznurowej z późnego neolitu (ewentualnie z eneolitu – wczesnej epoki brązu) i zabytki krzemienne pochodzące najprawdopodobniej ze środkowego paleolitu.

Opis

Grodzisko położone jest ok. 500 m na północ od Kostkowic, na Górze Słupsko, która w raz z czterema innymi wzniesieniami tworzy pasmo Skał Kroczyckich, znajdujące się na Wyżynie Częstochowskiej. Obszar stanowiska jest zalesiony, a ponadto znajdują się na nim wapienne ostańce skalne, które zostały wykorzystane i stanowiły element umocnień. Skalno-wyżynne grodzisko zostało wzniesione w miejscu naturalnie obronnym. Obiekt jest w planie prostokątno-owalny, o wymiarach ok. 155 na 145 m i ma powierzchnię ok. 2 ha. Grodzisko jest wieloczłonowe i składa się z 3-4 części. Zapewne obiekt był rozbudowywany stopniowo.

Znajdujące się na terenie grodziska stanowisko jaskiniowe z epoki kamienia było badane sondażowo przez K. Cyrka. Znaleziono tu ok. 1000 zabytków krzemiennych, ok. 100 fragmentów ceramiki i ok. 150 fragmentów kości.

Obiekt jest dostępny przez cały rok.

Opr. Michał Bugaj, OT NID w Katowicach, 03. 07. 2018 r.