grodzisko średniowiecze wczesne Dakowy Mokre

Dakowy Mokre

woj. wielkopolskie, pow. nowotomyski, gm. Opalenica - Gmina Wiejska

Jedno z kilkunastu grodzisk małego plemienia zwanego poznańskim, wyróżnionego przez Henryka Łowmiańskiego, na Równinie Szamotulskiej.

Historia

Grodzisko pierwotnie wklęsłe, obecnie częściowo zniszczone – wał zniwelowany w części północnej i południowej.

Opis

Lokalna nazwa grodziska to Okop Szwedzki, Grobla, gwarowo Okop Šfecki. Położone 800 m na północ od wsi, 200 m od lasu, wśród łąk, między dwoma rowami melioracyjnymi, 200 m na zachód od szosy z Dakowa Mokrego do Buku.

Grodzisko wklęsłe, średnicy prawdopodobnie około 100 m; zachowana wysokość wałów do 2 m, obecnie zalesione.

Znane w 2 poł. XIX w., materiały z grodziska znajdowały się w zbiorach Towarzystwa Przyjaciół Nauk Poznańskiego w 1886 r. i 1918 r. Wpisane do rejestru w 1974 r.

Grodzisko było „badane wykopaliskowo” w 1886 i 1918 r. W 1993 prowadzono badania powierzchniowe w ramach AZP.

Grodzisko dostępne dla zwiedzających.

Oprac. Marek Wróbel, OT NID Poznań, PT Trzebiny, 18-05-2018 r.