Objezierze

woj. wielkopolskie, pow. obornicki, gm. Oborniki - obszar wiejski

Historia obiektu Kształt grodziska łużyckiego nie jest znany, określane jest jako grodzisko typu biskupińskiego.

Grodzisko wczesnośredniowieczne miało pierwotnie kształt kolisty, obecnie zdeformowane.w wyniku prac ziemnych, związanych z budową drogi i grobli na stawach rybnych.

Usytuowanie zabytku

Położone po lewej stronie drogi z Objezierza do Ślepuchowa, ok. 1 km od centrum wsi, w widłach Samicy, na południowym krańcu dawnego jeziora

Opis stanowiska

Pierwotnie pierścieniowate, zbudowane na piaszczystej łasze w dolinie Samicy. Średnica zachowanej części grodziska wynosi ok. 200 m. Obecna szer. wału u podstawy ok. 40 m, max wysokość do 3,75 m. Do grodu wiodła ziemno drewniana grobla szer. 5-6 m. W części południowej fragmentu wału grodu wczesnośredniowiecznego, znajdowały się pale pomostu bramnego i fragment falochronu, konstrukcyjnie związane z grodem łużyckim. W rozsypisku bramnym grodu łużyckiego zbudowany był wczesnośredniowieczny gródek stożkowaty połączony z lądem drewnianym mostem.

Dzieje stanowiska

Znane ze źródeł pisanych z końca XVI w. (1596-98), gdzie wymieniono pod Objezierzem stawek zwany „grodziskiem” Następnie w 1865 r., gdy zaczęto osuszać pobliskie jezioro; wówczas wał grodziska otoczono sztucznie poprowadzoną Samicą i rowem młyńskim. W starszej literaturze wymieniane było jako osada palowa. Do rejestru zabytków wpisane w 1957 r.

Stan i wyniki badań archeologicznych

Ratownicze badania wykopaliskowe przeprowadził w 1957 i 1960 Stanisław Jasnosz, w trakcie których odkrył pozostałości grodu typu „biskupińskiego”z ziemno-drewnianą konstrukcją w układzie rusztowym, wzmocnioną dodatkowo skrzyniami wypełnionymi ziemią. Wał przed zniszczeniem wzmacniały pionowo wbite pale oraz falochron. Dostęp do grodu możliwy był groblą. Źródła ruchome reprezentują fragmenty naczyń, wadliwy odlew brązowej bransolety. Z funkcjonowaniem grodziska wczesnośredniowiecznego związana jest ceramika naczyniowa pozwalająca na datowanie od 1 poł. X do XII w. Ponadto odkryto dwa gliniane przęśliki, trzy żelazne noże, kościany haczyk do łowienia, dwa pławiki do sieci, fragm. poroża, żużel żelazisty.

Oprac. Marek Wróbel, OT NID Poznań, PT Trzebiny, 31-12-2018 r.