grodzisko późne średniowiecze Lubasz

Lubasz

woj. wielkopolskie, pow. czarnkowsko-trzcianecki, gm. Lubasz

Historia obiektu/datowanie etapów budowy grodzisko stożkowate z wałem i reliktami fosy.

Brak dokładnej chronologii. Istniał zapewne pod koniec XIV w. – po raz pierwszy Lubasz wzmiankowano w 1392 r.; W 1460 wymieniona jest Helena de Lubasz, żona Jarosława Lubaskiego; 1479, Dobrogost de Lwow, kasztelan międzyrzecki; 1485 Mikołaj Lubaski de Lubasz.

Usytuowanie zabytku

W parku dworskim, 50 m na południe od linii brzegowej j. Wielkiego (Dużego), 100 m na północ od strumienia Dubielna, w lesie olsowym.

Opis stanowiska

Grodzisko stożkowate, z zagłębieniem na szczycie, o wym. 50 x 30 m, wys. do 10 m, z widocznym zarysem fosy. Nasyp o konstrukcji ziemno-drewnianej (rusztowej).

Dzieje stanowiska

znane co najmniej od 2 połowy XIX w. Do rejestru zabytków wpisane w 1934 r.

Stan i wyniki badań archeologicznych

Lustracja obiektu w 2 poł. XIX w.; badania amatorskie w 1890 i 1898; badania powierzchniowe w okresie międzywojennym, w 1943 i 1986.

Obiekt ogólnie dostępny; trudność w dotarciu może zaistnieć podczas wzrostu poziomu wody w jeziorze.

Opr. Marek Wróbel, OT NID Poznań, PT Trzebiny, 15-11-2018 r.