cmentarzysko, st. 3 - Zabytek.pl

Tyszowce

woj. lubelskie, pow. tomaszowski, gm. Tyszowce - miasto

Cmentarzysko kurhanowe w Tyszowcach należy do grupy nielicznych stanowisk sepulkralnych łączonych z  kulturą trzciniecką epoki brązu na terenie Lubelszczyzny.

Usytuowanie i opis

Stanowisko jest usytuowane  na północny wschód od zwartej zabudowy miejscowości, około 2 km na północ w linii prostej od dawnego budynku piekarni i Domu Opieki Społecznej. Znajduje się na łąkach w dolinie rzeki Huczwy, na jej prawym brzegu, od północnej strony piaskowni.

Opis stanowiska: Z 6 kurhanów, dobrze czytelnych  w terenie jeszcze w latach 80. XX w., zachowały się 3, w tym jeden do wys. ok. 2m i średnicy ok. 30-35 m i dwa o wysokości ok. 0,50-0,70 m i średnicach od 7 do 10 m. Najwyższy i najlepiej zachowany kopiec jest niszczony w niewielkim stopniu wskutek erozji gleby i procesów spływowych. Pozostałe 2 kopce (zniwelowane w dużej mierze prawdopodobnie na skutek użytkowania dawniej łąki jako pole uprawne) niszczone są obecnie również wskutek erozji gleby i procesów spływowych. Pozostałe trzy kurhany zostały najpewniej całkowicie zniszczone wskutek dawniejszego użytkowania terenu cmentarzyska jako pola uprawnego. Obecnie cmentarzysko jest wyłączone z upraw i pozostawione jako nieużytek porośnięty trawą.

Historia

Stanowisko określone jako cmentarzysko kurhanowe, do literatury archeologicznej wprowadził w 1978 r. Jan Gurba. W 1989 r.  zostało wpisane do rejestru zabytków. W zapisie decyzji mowa jest o grupie 6 kurhanów na cmetarzysku,  których chronologię powiązano z kulturą trzciniecką z epoki brązu. Stwierdzono, że wielkość kurhanów byla różna. Największy posiadał wysokość względną ok. 2 m i średnicę ok. 30 m. Pozostałe były mniejsze, o wysokości od 0,20 do 0,50 m i średnicy sięgającej od 6 do 8 m.

Stan i wyniki badań archeologicznych

Badania powierzchniowe w ramach Archeologicznego Zdjęcia Polski wykonał w 1984 roku Sławomir Jastrzębski.

Na cmentarzysku nie były prowadzone archeologiczne badania wykopaliskowe.

Zabytek dostępny dla zwiedzających.