kurhan, st. 1 - Zabytek.pl

kurhan, st. 1

stanowisko sepulkralne średniowiecze wczesne Rejowiec-Kolonia

Rejowiec-Kolonia

woj. lubelskie, pow. chełmski, gm. Rejowiec - obszar wiejski

Kopiec ziemny zwany „Mogiłą Szwedzką“ stanowi ważny element w krajobrazie Pagórów Chełmskich i miejscowości.

Usytuowanie i opis

Zabytek o nazwie „Mogiła Szwedzka“  lub „Mogiłka“ jest zlokalizowany  we wschodniej części miejscowości, ok. 0,5 km na północny wschód od zwartej zabudowy osady, ok. 60 m na północny zachód w linii prostej od szosy z Krasnegostawu do Chełma, na polach ornych. Położony jest na obszarze falistym, w strefie poza dolinami rzecznymi.

Opis stanowiska: Kopiec zajmuje powierzchnię około 0,2 ha. Zachował się do wysokości względnej ok. 3 m. Jego średnica u podstawy wynosi około 25 m. Nosi on ślady po wkopach. Obiekt jest zadbanym nieużytkiem, porośniętym drzewami, w których przeważa modrzew, na obrzeżach krzewami.  W centralnej części kopca stoi wysoki metalowy krzyż z napisem: PAMIĘCI POLEGŁYM POWSTAŃCOM 1863.

Historia

Kopiec ziemny do literatury archeologicznej wprowadził w 1961 r. Stanisław Skibiński. W tym samym roku obiekt został uznany za zabytek i określony jako mogiła kurhanowa, a jej chronologię wyznaczono wstępnie na średniowiecze. Jan Gurba datuje stanowisko na wczesne średniowiecze. W 1973 r. Jerzy Gąsowski i Andrzej Kempisty również określili chronologię kopca na wczesne średniowiecze. Podczas weryfikacji terenowej przeprowadzonej w 1984 r. przez Edmunda Mitrusa i Bogusława Okupnego, badacze poddali w wątpliwość funkcję obiektu jako kurhanu. Stwierdzili, że oprócz tej możliwości oceny, mogą wchodzić w rachubę jeszcze dwie inne. Być może jest to grodzisko stożkowate lub mogiła zmarłych po epidemii w XIX w. Według miejscowej ludności jest to mogiła zbiorowa lub powstańczy cmentarz poległych w potyczkach pod Rejowcem w 1863 r. W mogile pochowano prawdopodobnie dwóch oficerów, kilku szeregowców powstańców i kilkunastu Rosjan.

Stan i wyniki badań archeologicznych

Badania powierzchniowe w ramach Archeologicznego Zdjęcia Polski wykonał w 1990 roku Andrzej Bronicki. Zabytek został określony jako kurhan bez bliższej chronologii.

Zabytek nie był objęty archeologicznymi badaniami wykopaliskowymi.

Zabytek dostępny dla zwiedzających.