kurhan, st. 2 - Zabytek.pl

kurhan, st. 2

stanowisko sepulkralne Pradzieje Rzeczyca

Rzeczyca

woj. lubelskie, pow. tomaszowski, gm. Ulhówek

Kurhan  w Rzeczycy jest ważnym elementem w krajobrazie Grzędy Sokalskiej, na której tego typu zabytki sepulkralne występują pojedynczo lub w niewielkich skupiskach.

Stanowi cenne źródło do poznania obrządku pogrzebowego w pradziejach.

Usytuowanie i opis

Kurhan jest położony w północnej części Rzeczycy, około 1km na północ w linii prostej od zabudowań wsi, na gruntach Stacji Hodowli Roślin Podlodów. Znajduje się na garbie terenowym o lokalnej nazwie Glinna Góra, około 100 m na południe od kurhanu oznaczonego jako stanowisko 1.

Zachowana wysokość wzgledna  kurhanu wynosi obecnie ok. 1 m, zaś średnica ok. 50-60 m. Intensywna orka, którą objęte jest całe stanowisko, erozja gleby i procesy spływowe powodują postępujące niszczenie nasypu kuranowego i są poważnym zagrożeniem dla stanu zachowania obiektu.

Historia

Kurhan do lat 90. XX wieku miał dobry stan zachowania. Podczas zwiadu terenowego w 1993 roku wysokość kopca  wynosiła około 2,5 m, średnica 50 m. W kolejnych latach jego nasyp został  w dużym stopniu zniwelowany na skutek intensywnej orki prowadzonej wzdłuż stoków garbu terenowego,.

Stanowisko nie było badane wykopaliskowo.

Badania powierzchniowe AZP na stanowisku przeprowadził w 1987 roku  Jerzy Waszkiewicz. Badacz stwierdził podorywanie nasypu kurhanowego. Na jego powierzchni nie zarejestrował zabytków ruchomych.

Dostęp utrudniony. Kurhan znajduje się na terenie pola użytkowanego rolniczo, z dala od dróg polnych i ścieżek ułatwiających dojście na miejsce.

Oprac. Ewa Prusicka, OT NID Lublin, 25-05-2020 r.

Rodzaj: stanowisko sepulkralne