cmentarzysko, st. 1 - Zabytek.pl

cmentarzysko, st. 1

kurhan Średniowiecze, VI-XIII w.n.e. Stańków

Stańków

woj. lubelskie, pow. chełmski, gm. Chełm

Cmentarzysko kurhanowe w Stańkowie stanowi cenne źródło do poznania obrządku pogrzebowego z okresu wczesnego średniowiecza na Lubelszczyźnie.

Usytuowanie i opis

Cmentarzysko kurhanowe znajduje się  ok. 2 km na wschód od zabudowań wsi Czułczyce, w obszarze leśnym, na terenie „Uroczyska Czułczyce“ lokalizowanego w granicach Państwowego Gospodarstwa Leśnego Lasy Państwowe Nadleśnictwa Chełm, przy drodze na skraju lasu. Jest położone ok. 0,5 km w linii prostej na wschód od koryta rzeki Uherki.

Cmentarzysko o powierzchni ok. 0,6 ha składa się z 3 kopców ziemnych o różnym stanie zachowania. Wysokość względna kurhanów wynosi od 0,5 do 1,0 m, średnica od 10 do 15 m.  Na powierzchni cmentarzyska nie zarejestrowano zabytków ruchomych.

Historia

Pierwsze ogólne informacje na temat cmentarzysk kurhanowych w lesie położonym na terenie Stańkowa odnotował w 1961 roku Stanisław Skibiński. Stanowisko chociaż zostało wpisane do rejestru zabytków, z braku załącznika graficznego w postaci mapki, było dłuższy czas mylnie lokalizowane i identyfikowane z innym stanowiskiem - cmentarzyskiem składającym się z 4 kurhanów.

W wyniku zwiadu terenowego przeprowadzonego na początku naszego stulecia przez pracownika z Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków Delegatura w Chełmie, właściwe cmentarzysko zostało odnalezione i pozytywnie zweryfikowane. Od czasu wpisu do rejestru zabytków w 1961 r. stan zachowania cmentarzyska nie uległ poważnym zmianom. Jest ono nieznacznie zniszczone przez korzenie drzew i krzewów, które porastają powierzchnię kurhanów oraz  użytkowanie drogi.

Stan i wyniki badań archeologicznych.

Na cmentarzysku nie prowadzono archeologicznych badań wykopaliskowych.