kurhan, st. 2 - Zabytek.pl

kurhan, st. 2

stanowisko sepulkralne średniowiecze Depułtycze Królewskie

Depułtycze Królewskie

woj. lubelskie, pow. chełmski, gm. Chełm

Kopiec ziemny z racji swojego specyficznego położenia na kulminacji wzgórza, stanowi ważny element w krajobrazie Pagórów Chełmskich.

Usytuowanie i opis

Zabytek jest zlokalizowany we wschodniej  części wsi, poza jej  zwartą zabudową, na polu ornym przy drodze polnej. Stoi na kulminacji  garbu terenowego w strefie poza dolinami rzecznymi.

Opis stanowiska: Kopiec zachował się do wysokości względnej około 2 m. Jego średnica u podstawy wynosi około 15 m. Jest nieużytkiem porośniętym kilkunastoma wysokimi drzewami (akacja, orzech). Na szczycie kopca znajduje się rozległe na 8 m plateau, prawdopodobnie wtórnie ukształtowane. Dolna część nasypu jest systematycznie niszczona przez orkę.

Historia

Kopiec został wpisany do rejestru zabytków jako mogiła z czasów średniowiecza.  Badania archeologiczne zweryfikowały obiekt, który obecnie uważany jest za nowożytny kopiec, najprawdopodobniej graniczny.

Stan i wyniki badań archeologicznych

Badania powierzchniowe w ramach Archeologicznego Zdjęcia Polski wykonał w 1984 roku Andrzej Bronicki z Muzeum Okręgowego w Chełmie. Badacz określił chronologię kopca na średniowiecze (?) i odnalazł w jego  obrębie pojedynczy zabytek w postaci pojedynczego fragmentu uprzęży końskiej wykonanej z brązu. Stanowisko było badane wykopaliskowo w latach  2002-2003 przez Andrzeja Bronickiego. Przebadano ćwiartkę południowo-zachodnią rejestrując jedynie kilka drobnych  węgielków drzewnych. Zostało założonych także kilkanaście wykopów sondażowych na przedpolu wschodnim i północno-wschodnim kopca. W ich wypełnisku znaleziono wyłącznie niecharakterystyczne ułamki naczyń nowożytnych. Fakt ten wyklucza chronologię kopca jako obiektu pradziejowego lub średniowiecznego oraz jego charakter sepulkralny (istniało także przypuszczenie, że jest to mogiła powstańcza z 1863 r.). Obiekt, jak sądzi badacz, to prawdopodobnie kopiec  rozgraniczający okoliczne dobra szlacheckie.

Zabytek dostępny dla zwiedzających.

Oprac. Ewa Prusicka, OT NID Lublin, 12.01.2019 r.