kurhan, st. 1 - Zabytek.pl

kurhan, st. 1

stanowisko sepulkralne średniowiecze wczesne Czułczyce

Czułczyce

woj. lubelskie, pow. chełmski, gm. Sawin

Przykład jednego z zachowanych kopców ziemnych na Lubelszczyźnie, który przypuszczalnie  jest mogiłą kurhanową. Zabytek stanowi ważny element w krajobrazie Pagórów Chełmskich.

Usytuowanie i opis

Kurhan jest położony we wschodniej części wsi, około 2 km na wschód od zabudowań wsi Czułczyce Duże i około 1,5 km na południe od leśniczówki Czułczyce. Znajduje się w dolinie Uherki, ok. 300 m na wschód w linii prostej od koryta rzeki, na podmokłych bagnistych łąkach, w pobliżu lasu „Niewodzinie” (pomiędzy korytem rzeki a lasem).

Opis stanowiska:Kopiec ziemny o średnicy 22 m, zachował się do wysokości względnej około 1 metra. Do niedawna niszczony intensywną orką, obecnie stanowi nieużytek porośnięty trawą.

Historia

Stanowisko zostało odkryte w 1960 r. Kilka lat później opisał je Stanisław Skibiński w dokumentacji naukowej. Badacz zanotował, że „na polu kolonii Czułczyce, przy lesie Niewodzinie, znajduje się kopiec, najprawdopodobniej kurhan, o średnicy około 20 m i wysokości około 2 m”. Stwierdził również, że kopiec ma niewątpliwie związek z grupami dość dobrze zachowanych kurhanów tworzących cmentarzysko w pobliskim lesie na terenie uroczyska  „Horodańki”. Weryfikacja stanowiska przeprowadzona w 1984 r. przez Edmunda Mitrusa i Bogusława Okupnego wykazała duży stopień zniszczenia zabytku na skutek prac polowych, w wyniku których wysokość kopca zmniejszyła się o około 1 m.

Stan i wyniki badań archeologicznych

Stanowisko nie było badane wykopaliskowo.

Badania powierzchniowe w ramach Archeologicznego Zdjęcia Polski na stanowisku przeprowadził w 2000 roku Andrzej Bronicki. W trakcie badań AZP w obrębie kopca nie zarejestrowano zabytków ruchomych, natomiast w bliskim sąsiedztwie obiektu znaleziono ślady osady kultury łużyckiej w postaci 6 fragmentównaczyń glinianych  oraz 1 łuszcznia krzemiennego. Badacz stwierdził, że kopiec ziemny jest najprawdopodobnie mogiłą kurhanową.

Zabytek dostępny dla zwiedzających.

Oprac. Ewa Prusicka, OT NID Lublin, 23.04.2020 r.