osada, st. 6 - Zabytek.pl

Myśliborzyce

woj. opolskie, pow. brzeski, gm. Lubsza

Osada w Myśliborzycach zamieszkiwana w III-IV wieku n.e. przez ludność kultury przeworskiej (okres wpływów rzymskich) jest archeologicznym reliktem informującym współczesnych o pradziejach Śląska. Jest ważnym materialnym źródłem pomnażającym naszą wiedzę o pradziejach Ziemi Brzeskiej.

Historia

Stanowisko zostało odkryte w 1983 r. podczas badań powierzchniowych wykonywanych w ramach Archeologicznego Zdjęcia Polski przez Piotra Kubowa z Muzeum Piastów Śląskich w Brzegu. Rozpoznanie powierzchniowe pozwala na określenie chronologii obiektu na okres wpływów rzymskich (kultura przeworska).

Opis

Lokalizacja. obiekt zlokalizowany jest w szerokiej dolinie Odry, którą przecinają liczne strumyki, po jej prawej stronie, na niewielkim piaszczystym wyniesieniu powstałym z osadów rzecznych, w północno-wschodniej części wsi. Stanowisko rozciąga się na północny-zachód bezpośrednio od ulicy Zalesie. Część wschodnia stanowiska jest zabudowana oraz jest nieużytkiem. Część zachodnia położona jest na gruntach ornych. Stanowisko zlokalizowane jest na działkach gruntowych nr 45/6 (pole orne, zabudowa) i 45/7 (nieużytek/łąka).

Charakterystyka. Osada obejmująca głównie relikty osadnictwa z przełomu III i IV wieku n.e. Odkryto też ślad wczesnośredniowiecznego osadnictwa. Część wschodnia stanowiska została prawdopodobnie zniszczona zabudową oraz zajęta jest przez trawiasty nieużytek. Relikty pradziejowej osady zalegają pod warstwą orną, a artefakty archeologiczne zostały odkryte na powierzchni pól. Stanowisko położone jest na południe od stan. nr 2, po przeciwnej stronie małego cieku.

Podczas badań AZP w 1983 r. znaleziono kilkadziesiąt fragmentów naczyń glinianych, które prof. Stanisław Pazda datował na późny okres wpływów rzymskich (kultura przeworska), a fragment naczynia na okres wczesnośredniowieczny.

Dostępność. Stanowisko położone jest na gruntach prywatnych. Teren ogólnie dostępny.

Oprac, Krzysztof Spychała, NID OT Opole, 09.12.2019 r.