cmentarzysko, st. 6 - Zabytek.pl

cmentarzysko, st. 6

kurhan Kultura łużycka (okres halsztacki D epoki żelaza) Kantorowice

Kantorowice

woj. opolskie, pow. brzeski, gm. Lewin Brzeski - obszar wiejski

Osada ludności kultury łużyckiej sprzed około 2600 lat w Kantorowicach, jest archeologicznym reliktem informującym współczesnych o pradziejach Śląska.

Jest ważnym materialnym źródłem pomnażającym naszą wiedzę o pradziejach Ziemi Brzeskiej.

Usytuowanie i opis

Obiekt zlokalizowany jest na gruntach wschodniej terasy Ptakowickiego Potoku, na niewielkim piaszczystym wyniesieniu, po zachodniej stronie drogi prowadzącej przez wieś; na działkach gruntowych nr 151/2-4, 152.

Opis stanowiska: na polach ornych położonych na zachód poza zabudowaniami, rozciągających się pomiędzy prawobrzeżną terasą Ptakowickiego Potoku a droga wiejską, znaleziono liczne fragmenty naczyń glinianych, które należy wiązać z czasem użytkowania tego terenu przez ludność kultury łużyckiej. Relikty pradziejowej osady zalegają pod warstwą orną, a artefakty archeologiczne w postaci fragmentów naczyń glinianych zostały odkryte na powierzchni pól. Część wschodnia stanowiska zabudowana.

Historia

Stanowisko zostało odkryte jesienią w 1987 r. podczas badań powierzchniowych wykonanych w ramach Archeologicznego Zdjęcia Polski (AZP) przez archeologa Karola Bykowskiego z Instytutu Archeologii Uniwersytetu Wrocławskiego. Wyniki w/w badań pozwalają na określenie chronologii stanowiska na początek epoki żelaza. W 1993 r. w części przewidzianej pod budowę domu mieszkalnego przeprowadzono badania ratownicze. Pracami kierował Klemens Macewicz archeolog Państwowej Służby Ochrony Zabytków w Opolu.

Stan i wyniki badań archeologicznych

Stan i wyniki badań archeologicznych: stanowisko archeologiczne – osada, zostało odkryte w ramach badań Archeologicznego Zdjęcia Polski. Powierzchniową penetrację pól przeprowadził K. Bykowski ze studentami z Uniwersytetu Wrocławskiego. Na polu znaleziono kilkadziesiąt fragmentów naczyń glinianych. Na podstawie odkrytych zabytków prof. S. Pazda określił, że stanowisko było użytkowane przez ludność kultury łużyckiej w okresie halsztackim D epoki żelaza. W 1993 r. podczas ratowniczych badań wykopaliskowych, związanych z inwestycją budowy domu, odkryto 11 jam gospodarczych. W jednej z nich w części przydennej odkryto warstwę muszli. Uzyskany jednolity materiał ceramiczny pozwolił na datowanie stanowiska na okres halsztacki D epoki żelaza. Jednocześnie wykluczono uznanie obiektu za cmentarzysko, jak to odnotowano w wynikach badań AZP w 1987 r.

Stanowisko położone jest na gruntach prywatnych. Teren ogólnie dostępny.

Oprac. Krzysztof Spychała, NID OT Opole, 05.02.2020 r.