park krajobrazowy - Zabytek.pl

park krajobrazowy

park 2. poł. XIX w. Brwinów

Brwinów

woj. mazowieckie, pow. pruszkowski, gm. Brwinów - miasto

Park powstał w II połowie XIX w.jako dworski park krajobrazowy.Obejmuje dziś obszar prawie 48,5 tys.

m kw. Został wpisany do rejestru zabytków w 1981 r.

Historia

Park został założony w stylu krajobrazowym. Istotnym elementem kompozycji parkowej był układ wodny, który zajmował prawie całą południową stronę parku. Z jego południowej strony znajdował się wąski pas zadrzewień ozdobnych. Drzewostan był tak skomponowany, że w środkowej części parku tworzyła się duża polana, umożliwiająca przeprowadzenie osi widokowej.

W parku można odnaleźć mogiłę z krzyżem upamiętniającą ekshumację więźniów rozstrzelanych przez hitlerowców oraz pomnik – ścianę śmierci – poświęcony ofiarom terroru w latach 1939-1945. W głębi parku znajduje się pałac, w którym w okresie walk pod Brwinowem urządzono szpital polowy wojsk polskich. W 1949 r. do pałacu została przeniesiona Katedra Ogólna Hodowli Zwierząt przy Wydziale Rolnym SGGW, a od 2015 r. jest własnością gminy Brwinów. W zrewaloryzowanym brwinowskim Pałacu Kultury swoją siedzibę ma Gminny Ośrodek Kultury. To nowoczesne i funkcjonalne miejsce zachowujące swój zabytkowy charakter tworzy przestrzeń dla działań i wydarzeń artystycznych.

Opis

W ostatnich latach brwinowski park przeszedł metamorfozę. Powstała strefa rekreacji z placami zabaw, pluskowisko, wybieg dla psów i siłownia plenerowa. Dosadzono także wiele gatunków roślin. Zrewitalizowany park zachęca mieszkańców i gości nie tylko do odpoczynku wśród starodrzewu, lecz także do aktywnego spędzania wolnego czasu.

Oprac. Agnieszka Bielecka-Gawlińska

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkowników Jarosław Bochyński (JB), Agnieszka Bielecka-Gawlińska.

Rodzaj: park

Styl architektoniczny: krajobrazowy