kościół parafialny pw. Niepokalanego Serca Najświętszej Marii Panny i św. Jakuba Apostoła - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. Niepokalanego Serca Najświętszej Marii Panny i św. Jakuba Apostoła

kościół 1948 r. Ostrowąż

Ostrowąż, 30

woj. wielkopolskie, pow. koniński, gm. Ślesin - obszar wiejski

Kościół parafialny pw.Niepokalanego Serca Najświętszej Maryi Panny w Ostrowążu stanowi przykład dwudziestowiecznego drewnianego budownictwa sakralnego.

Jest największą w Wielkopolsce, a drugą po kościele w Haczowie największą drewnianą świątynią w Polsce. Wzniesiony na miejscu dawnego kościoła rozebranego przez Niemców w 1942 r. może być postrzegany jako materialne świadectwo trwałości przywiązania mieszkańców Wielkopolski do tradycji budowy i użytkowania sakralnej architektury drewnianej.

Historia

Ostrowąż po raz pierwszy odnotowany został w źródłach pisanych w XIII wieku. Natomiast tutejszy kościół po raz pierwszy wzmiankowany został w 1465 roku. Wcześniej zapewne erygowana była w Ostrowążu parafia. Trzeci z kolejnych kościołów został wzniesiony z drewna w 1786 roku. Rozebrali go Niemcy w 1942-1943 roku w ramach zwalczania polskiego Kościoła rzymskokatolickiego na obszarze Kraju Warty należącego w czasie II wojny światowej do ziem wcielonych do III Rzeszy. W latach 1946-1948 staraniem ks. prob. Władysława Górskiego wzniesiono z drewna nowy kościół wg projektu architekta Wilczyńskiego. Budowę przeprowadzoną przez cieśli z Goliny, a następnie z Półwioska Nowego nadzorował technik arch. Władysław Goc.

Opis

Kościół pw. Niepokalanego Serca Najświętszej Maryi Panny położony jest w środku wsi przy lokalnej drodze prowadzącej z Kopydłówka do Biskupia. Nieorientowany kościół wzniesiony został z drewna w konstrukcji zrębowej na planie krzyża łacińskiego. Jego powierzchnia użytkowa wynosi ponad 348 metrów kwadratowych, a kubatura – 2800 metrów sześciennych. Do nawy od pn. i pd. przylegają, tworząc ramiona transeptu, niższe od niej boczne kaplice, natomiast od zach. – również niższe, wielobocznie zamknięte prezbiterium z dwiema symetrycznie usytuowanymi zakrystiami. Pd.-wsch., wsch. i pn. wsch. ściany nawy otoczone są sobotami. Dwuspadowe dachy świątyni pokryte są blachą. W części wsch. dachu nawy usytuowana jest kwadratowa wieżyczka na sygnaturkę zwieńczona blaszanym hełmem z latarnią. W oknach kościoła zainstalowane są witraże. W nakrytym płaskim stropem wnętrzu ze współczesnym wyposażeniem wznosi się chór muzyczny o prostym parapecie wsparty na dwóch filarach.

Kościół dostępny dla zwiedzających z zewnątrz.

Oprac. Tomasz Łuczak, 28-12-2018 r.