spichlerz dworski - Zabytek.pl

spichlerz dworski

budynek gospodarczy przełom XIX/XX w. Grabówka

Grabówka, Bordynowska

woj. śląskie, pow. wodzisławski, gm. Lubomia

Budynek spichlerza pochodzi z XVIII wieku.Murowany z cegły, kryty dwuspadowym dachem na planie prostokąta.

Najciekawszymi elementami są kute drzwi oraz kamienny portal herbowy. Spichlerz w przeszłości należał do zabudowań dworskich, które nie przetrwały do naszych czasów. Grabówka to wieś w gminie Lubomia. Początkowo jako dwór założona została w 1603 roku. Nazwa wsi pochodzi od grabu, dwór Grabówka założyli Reiswitzowie. W 1730 roku Grabówka przeszła na własność rodziny Lichnowskich i w ich rękach pozostała do 1945 r. Od 1861 r. Grabówka notowana jest jako dwór i samodzielna wieś. Położona jest w środku gminy Lubomia, ciągnie się od kopca poprzez wzgórze zwane Lichnowcem aż po stawy „Wielikąt”.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika yaneck .

Rodzaj: budynek gospodarczy