kościół filialny pw. św. Jadwigi - Zabytek.pl

kościół filialny pw. św. Jadwigi

kościół 1804 - 1805 Kamienna

Kamienna, 25

woj. opolskie, pow. namysłowski, gm. Namysłów - obszar wiejski

Klasycystyczny kościół w Kamiennej, noszący wezwanie św.Jadwigi Śląskiej - księżnej wrocławskiej i fundatorki klasztoru cysterek w Trzebnicy, jest trzecim z kolei obiektem sakralnym, który wybudowano w tej podnamysłowskiej miejscowości.

Najstarsza wzmianka o istnieniu kościoła we wsi Goswisdorff pochodzi z roku 1359. W l. 1638-1804 istniała drewniana budowla, powstała z fundacji Kacpra Kotulińskiego.

Obecny kościół wybudowano w roku 1805 z polecenia Anny Józefy von Warneri. Projektantem świątyni był najprawdopodobniej architekt Pohlmann. Swoim wyglądem miała ona nawiązywać do namysłowskiego kościoła św. Andrzeja. Proboszczem tutejszej parafii był wówczas Jan Hecker, upamiętniony napisem na podstawie figury św. Jadwigi, znajdującej się na ołtarzu głównym.

Z 1805 r. pochodzi prospekt organowy, a także ławki wewnątrz kościoła. Do świątyni przylega dwukondygnacyjna wieża, zwieńczona hełmem namiotowym. Siodełkowy dach jest przykryty dachówką. Budynek odnawiano w roku 1890 i w l. 1912-13. W 1880 r. powstały organy, które wykonał Edward Horn z Wrocławia (w 1933 r. zostały one odrestaurowane). Z okresu budowy kościoła pochodzi ołtarz, w którym zachowały się elementy z przełomu XVI i XVII w., pochodzące ze wcześniejszego, drewnianego kościoła. Na początek XIX w. datowane są konfesjonały oraz krucyfiks.

W podziemiach obiektu znajduje się krypta, w której chowano przedwojennych właścicieli miejscowości. Do dziś zachowały się grobowce Karola Augusta Juliusza Mullera (zm. 1838) i jego małżonki, Zuzanny Wilhelminy (zm. 1839). Niestety nie przetrwał do naszych czasów grobowiec fundatorki kościoła, pani von Warneri.

Po zajęciu Kamiennej w styczniu 1945 r., świątynia służyła Armii Czerwonej jako magazyn. Po opuszczeniu miejscowości przez wojsko udało się budowlę uporządkować i umożliwić jej dalsze sakralne funkcjonowanie. Wyposażenie kościoła przywieźli w 1946 r. repatrianci z Krotoszyna (Кротошин na Ukrainie), z którymi przywędrował do Kamiennej również obraz przedstawiający Matkę Boską. Dołączył on do pochodzących z początków XIX w. obrazów Antoniego Blascha, przedstawiających św. Piotra i św. Marię Magdalenę.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Mateusz .