kaplica pw. św. Anny - Zabytek.pl

kaplica pw. św. Anny

kaplica 2. poł. XVII w. Kuklin

Kuklin, 71

woj. mazowieckie, pow. mławski, gm. Wieczfnia Kościelna

Kaplica jest cennym przykładem sakralnego budownictwa ludowego z 2 poł.XVII w.(datowanie z decyzji rejestru zabytków)/1754 r.

(wg najnowszych ustaleń naukowych). Stanowi relikt tradycyjnej sztuki ciesielskiej i kultury materialnej regionu.

Historia

Parafia w Kuklinie założona została zapewne w 1445 r. Istnienie pierwszego kościoła w miejscowości wzmiankowane jest w 1454 r. Obecna świątynia (jako trzecia z kolei) – kaplica p.w. Świętej Anny (pierwotnie kościół parafialny) wzniesiona została w 1754 r. staraniem ks. Wojciecha Miecznikowskiego z fundacji podstolego płockiego Bartłomieja Krajewskiego, jego żony Marianny ze Zboińskich oraz burgrabiego płockiego Jana Wieczfińskiego. Została ona rozbudowana w 1874 r. o murowaną kruchtę i zakrystię. Od 1875 r. pełni funkcję kaplicy. Była remontowana w latach 80. XX w. oraz w roku 2018, kiedy to wykonano renowację elewacji drewnianej, tynków wewnętrznych ścian kruchty, izolację fundamentów oraz obróbki blacharskie dachu (rynny i rury spustowe).

Opis

Kaplica zlokalizowana jest na wschodnim skraju wsi, poza zabudową miejscowości, po północnej stronie drogi z Kuklina do Wieczfni. Teren cmentarza kościelnego ogrodzony jest metalowym, współczesnym płotem, przy którym od strony wschodniej rosną drzewa. Na południe od świątyni usytuowane są dwa nagrobki.

Kaplica jest orientowana. Zbudowana została na kamienno-ceglanym fundamencie, w konstrukcji zrębowej wzmocnionej obustronnie lisicami, z zewnątrz oszalowanej pionowymi deskami z oblistwowaniem (nawa) oraz murowanej z cegły, ze ścianami obustronnie tynkowanymi (zakrystia i kruchta).  Dach krokwiowo – stolcowy, drewniany, pokryty blachą. Rozplanowana została na rzucie prostokąta zamkniętego trójbocznie od strony wschodniej. Do ściany korpusu kaplicy od strony północnej dostawiona prostokątna zakrystia, od strony zachodniej kwadratowa kruchta. Średniej wysokości ściany nakryte zostały dwuspadowym  dachem krokwiowym pokrytym blachą, trójpołaciowym od strony wschodniej. Na kalenicy dachu w części centralnej umieszczona jest pokryta blachą wieżyczka na sygnaturkę z cebulastym hełmem zwieńczonym krzyżem. Dachy kruchty i zakrystii również są dwuspadowe. Wnętrze salowe, jednoprzestrzenne, przekryte stropem płaskim, belkowym.  W zachodniej części nawy chór muzyczny, z ażurową balustradą wsparty na dwóch słupach. Ściany pokryte zostały farbą olejną i emulsyjną. Wyposażenie wnętrza kaplicy stanowi manierystyczny ołtarz główny z krucyfiksem pochodzącym z poł. XVII w., a także barokowa ambona z koń. XVII w..

Obiekt dostępny po uprzednim umówieniu się z proboszczem parafii pw. św. Stanisław BM w Wieczfni Kościelnej.

Oprac. Jerzy Szałygin, OT NID w Warszawie, 28.01.2019 r.