kaplica pw. św. Walentego - Zabytek.pl

kaplica pw. św. Walentego

kaplica 1756 r. Kłocko

Kłocko, 143

woj. łódzkie, pow. sieradzki, gm. Sieradz

Przykład sakralnego budownictwa drewnianego z XIX w.

Historia

Kłocko to miejscowość o średniowiecznej metryce. Stanowiła własność szlachecką. Pierwszy obiekt sakralny na jej terenie powstał w latach 1707-11.  Była to drewniana kaplica pw. Św. Rocha. Wzniesiono ją w czasie epidemii cholery, jaka dotknęła Sieradz i spowodowała czasowe przeniesienie siedziby władz miasta do Kłocka. Na jej miejscu wzniesiono w r. 1756 kaplicę pw. Św. Walentego. Obiekt spłonął w l. 30 XIX w. W r. 1838 powstała obecna budowla. Powiększono ją w XIX lub na początku XX w., przez dostawienie kruchty. Obiekt stanowił filię kościoła pw. Wszystkich Świętych w Sieradzu, przez pewien okres msze odprawiano w nim okazjonalnie, od r. 1972 posiada status świątyni parafialnej.

Usytuowanie zabytku

Kaplica, ob. kościół usytuowany jest przy skrzyżowaniu dróg z Sieradza Charłupi Wielkiej i Jezior, w zachodniej części wsi. Jest orientowany.

Styl/cechy stylowe, informacja o proweniencji artystycznej

Budowniczym obiektu był prawdopodobnie Jakub Wieszkiewicz z Sieradza.

Plan i bryła (wraz z określeniem typu: bazylika, hala, itd.), z określeniem funkcji i nazw/wezwań części składowych obiektu np. kaplic

Budynek wzniesiono na rzucie trzech połączonych brył, z których skrajna wschodnia (prezbiterium) jest pięciobokiem, pozostałe czworobokami. Od północy do prezbiterium i części nawy przylega zakrystia. Bryła świątyni jest zwarta. Najwyższą partię stanowi nawa, jej przedłużenie stanowi nieco niższa kruchta, zaś zamknięte trójbocznie prezbiterium jest niższe i węższe. Konstrukcja zrębowa. Poszczególne elementy obiektu posiadają odrębne połacie dachowe: dwuspadowe nawa i kruchta, pulpitowy zakrystia i wielospadowy prezbiterium.  Na dachu nawy znajduje się niewielka sygnaturka z latarnią.

Materiał, techniki budowlane, konstrukcja

Murowany fundament dźwiga drewnianą bryłę. Ściany o konstrukcji zrębowej zostały z zewnątrz okryte pionowym szalunkiem. Więźba dachowa o konstrukcji płatwiowo- jętkowej. Pokrycie dachowe stanowią gonty.

Opis elewacji

Wszystkie elewacje posiadają tynkowany na biało cokół (o zróżnicowanej wysokości), odeskowane pionowo ściany. W elewacji zachodniej znajduje się główne wejście do świątyni- prostokątny otwór wypełniają współczesne dwuskrzydłowe drzwi. Nad nimi umieszczono prostokątne, sześciokwaterowe niewielkie okno. Powyżej znajduje się trójkątny szczyt, poprzedzony okapnikiem. W elewacji południowej zastosowano okna zwieńczone odcinkowo, w północnej zwieńczone odcinkowo okno nawy oraz prostokątny otwór okienny doświetlający zakrystię a także prostokątne otwory drzwiowe w kruchcie i zakrystii.

Opis wnętrza

Wnętrze jednonawowe, nie posiada wyodrębnionej kuchty. Część prezbiterialna jest węższa, zamknięta trójbocznie. W zachodniej części znajduje się chór muzyczny, umieszczony na dwóch słupach. Wnętrza przekrywają płaskie stropy, pokryte boazerią. Ściany także pokryto klepkami. Podłoga wykonana została z desek.

Opis wyposażenia

Wyposażenie świątyni stanowią obiekty powstałe głównie w XVIII i XIX w. Ołtarz główny, architektoniczny, osiemnastowieczny, jest przykładem stylu barokowego. W jego retabulum znajduje się obraz patrona, św. Walentego z ok. połowy XIX w. Flankowany jest przez 6 figur świętych umieszczonych na ścianach prezbiterium. Pierwotnie rzeźby te stanowiły elementy ołtarzy bocznych, które zostały zlikwidowane.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Obiekt dostępny cały rok, wnętrze po uzgodnieniu z ks. Proboszczem.

Autor noty: Anna Michalska OT NID w Łodzi, 12-09-2023 r.