aleja lipowo-klonowo-kasztanowcowa - Zabytek.pl

aleja lipowo-klonowo-kasztanowcowa

aleja przełom XIX/XX w. Sulechów

Sulechów

woj. lubuskie, pow. zielonogórski, gm. Sulechów - miasto

Aleja utworzona z 1460 sztuk drzew należy do najdłuższych w regionie.

Historia

Na przełomie XIX i XX w. rozpoczęto obsadzanie drzewami starego traktu łączącego Sulechów ze Skąpem (przez Kije i Pałck) i prowadzącego dalej do Krosna Odrzańskiego. Teren miał wówczas charakter typowo rolniczy, był poprzecinany niewielkimi rzekami, strumieniami i rozciągającymi się w ich dolinach zaroślami i grzęzawiskami.

Opis

Aleja rozpoczyna się w Sulechowie przy ul Łochowskiej (na wysokości dworca Kolejowego) i ciągnie się na pn.-zach., wzdłuż drogi wojewódzkiej nr 277, do pierwszych zabudowań wsi Skąpe. Droga ma długość 16 km. Przecina dwie miejscowości: Kije i Pałck i tam ciąg drzew jest częściowo przerwany. Aleja składa się z 1460 drzew z gatunków: lipa europejska, kasztanowiec biały, klon jawor, klon pospolity oraz pojedyncze egzemplarze gatunków: dąb szypułkowy, jesion wyniosły, brzoza brodawkowata i topola kanadyjska.

opr. Anna Jackiewicz, OT NID w Zielonej Górze, 27-11-2017 r.

Rodzaj: aleja