kościół filialny pw. Matki Boskiej Królowej Polski - Zabytek.pl

kościół filialny pw. Matki Boskiej Królowej Polski

kościół 1712 r. Radzików

Radzików

woj. lubuskie, pow. słubicki, gm. Cybinka - obszar wiejski

Kościół pw.Matki Boskiej Królowej Polski w Radzikowie to reprezentatywny przykład sakralnej architektury o drewnianej konstrukcji szkieletowej w województwie lubuskim.

Historia

Wieś Radzików ma metrykę średniowieczną. Kościół został wzniesiony w 1712 r. jako protestancki, ale prawdopodobnie już wcześniej istniała we wsi świątynia. Pod koniec XVIII w. kościół odnowiono na zlecenie rodziny von Zastrow, właścicieli miejscowego majątku. Prawdopodobnie wieża nie powstała razem z kościołem, jest niepowiązana konstrukcyjnie z korpusem. Po II wojnie światowej kościół został przejęty przez katolików i poświęcony w dn. 10.03.1946 roku. Trzy lata później przeprowadzono remont obiektu, prawdopodobnie związany z reorganizacją wnętrza na potrzeby wyznania katolickiego. W latach 70. XX w. miał miejsce kolejny remont. Ostatnie prace budowlano-konserwatorskie przeprowadzono w 2009 roku. Objęły one wzmocnienie konstrukcji, wymianę pokrycia dachowego, dach wieży zwieńczono cebulastą kulą.

Opis

Kościół znajduje się przy jednej z dróg wjazdowych do miejscowości, na wyniesieniu, otoczony placem, który pierwotnie był cmentarzem. Jest to obiekt wzniesiony w konstrukcji szkieletowej, orientowany, salowy, zamknięty trójbocznie w części prezbiterialnej, z kwadratową kruchtą od pd. oraz kwadratową wieżą od północy. Korpus nawowy nakryty jest dachem dwuspadowym, przechodzącym w trójpołaciowy nad częścią wsch., a kruchta – trójspadowym. Wieża zamknięta jest dachem namiotowym. Elewacje artykułowane układem konstrukcji szkieletowej o otynkowanych partiach wypełnień. Z oryginalnego wyposażenia zachowała się ambona.

Dostęp do zabytku ograniczony. Możliwość zwiedzania po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym.

oprac. Marta Kłaczkowska, OT NID w Zielonej Górze, 20-12-2017 r.