kościół pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny - Zabytek.pl

kościół pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny

kościół 1568 - 1569 Kilianów

Kilianów

woj. dolnośląskie, pow. wrocławski, gm. Kąty Wrocławskie - obszar wiejski

Kościół stanowi przykład niewielkiej gotycko-renesansowej świątyni wiejskiej.

Historia

Wieś w źródłach historycznych po raz pierwszy wzmiankowana była w1204 roku. W roku 1244 wymieniona została w spisie dóbrwrocławskiego klasztoru premonstratensów. Własnością premonstratensów pozostawała do czasów sekularyzacji w 1810 roku. Kościół w Kilianowie istniał już w średniowieczu. W roku 1414 wzmiankowany był tutejszy proboszcz. Obecnagotycko-renesansowaświątyniazbudowanazostaław latach 1568-69 staraniem opataJana Cyrusa.Jak podaje protokół wizytacyjny, w roku 1651 ściany wnętrza zdobiła polichromia, a drewniany strop nad nawą posiadał dekorację snycerską.Kościół był wielokrotnie remontowany. Między innymi, w roku 1889 wykonano nowe tynki i pomalowano wnętrze.W roku 1901 założony został nowy hełm wieży.

Opis

Kościół położony jest w środkowej części miejscowości,orientowany,otoczony cmentarzemogrodzonym kamienno-ceglanym murem. Wzniesiony z kamienia łamanego i cegły, tynkowany.Jednonawowyz wyodrębnionymprezbiterium i wieżą na osi, od zach. Prezbiterium od zewnątrz zamknięte jest trójbocznie, od wnętrza półkoliście,z prostokątną zakrystią od północy.Do nawy od południa dostawiona została niewielka kaplica spowiedzi, współcześnie zamieniona na kruchtę. Prezbiterium i naroża wieży wzmocniono przyporami.Prezbiterium przykryte jest sklepieniem kolebkowym z lunetami, zakrystia sklepieniem kolebkowym,. Nad nawązałożono drewniany strop, pierwotnie zdobiony dekoracją snycerską. Czterokondygnacyjna wieża przykryta została wysokim ceglanym namiotowym dachem z chorągiewką w zwieńczeniu, na której widnieje data „1715”. Otwory okienne w elewacjach nawy i prezbiterium zamknięte są łukiem odcinkowym.Na osi wieży umieszczono silnie rozglifiony otwór wejścia głównego o analogicznym wykroju. Nad otworem drzwiowym zachowana jest niewielka prostokątna piaskowcowa tablica fundacyjna z przedstawieniem opackiego herbu i inskrypcją. W kościele zachowany jest barokowy ołtarz fundacji opata Karola Kellera z 1704 lub 1706 rokuoraz barokowa ambona. Zachowana jest także granitowa chrzcielnica, pochodząca prawdopodobnie z czasów fundacji kościoła.

Oprac. Maria Czyszczoń, OT NID we Wrocławiu, 17.03.2017 r.