kościół filialny pw. św. Jakuba Apostoła - Zabytek.pl

kościół filialny pw. św. Jakuba Apostoła

kościół 1514 r. Wolibórz

Wolibórz, 59a

woj. dolnośląskie, pow. kłodzki, gm. Nowa Ruda

Kościół fil.pw.Św. Jakuba Apostoła jest reprezentatywny dla architektury sakralnej Ziemi Kłodzkiej przełomu XVIII i XIX w.

oraz z 1 ćw. XIX w., ewoluującej od późnego baroku ku neoklasycyzmowi. Kościół i jego wyposażenie także o wartościach artystycznych.

Historia

Wolibórz założony przed 1336 r. Przed 1362 r. wzniesiony tu kościół par., w 1514 r. zbudowany murowany, późnogotycki, z wieżą z przyporami, dostawioną do bocznej elewacji nawy oraz z portalem w elewacji frontowej. W latach ok. 1558–1623 kościół użytkowany przez protestantów, a następnie przez katolików. W 2 poł. XVII w. przebudowany. Z tej fazy zachowany wczesnobarokowy, uszakowy portal w elewacji późnogotyckiej wieży, obecnej kruchty. W 1784 r. kościół w Woliborzu ponownie przebudowany. M.in. rozebrane górne kondygnacje późnogotyckiej wieży, a jej przyziemie włączone w nową, dwukondygnacjową przybudówkę przy nawie, z lożą patronacką na piętrze i emporą. Fasada zwieńczona barokowym szczytem z wolutami. Na dachu nawy zbudowana sygnaturka częściowo murowana, częściowo o konstrukcji zrębowej. W latach 1821–1822 kościół rozbudowany. Nawa wydłużona w kierunku wsch. z 18 do 33 m. Zbudowane nowe prezbiterium. Salowy korpus nakryty drewnianym sklepieniem pozornym. Rozbudowana przybudówka przy nawie, w której urządzona duża zakrystia ze sklepieniem zwierciadlanym, a nad nią empora. Wykonane artykulacja wnętrza (pilastry i belkowanie) i wystrój elewacji kościoła (uproszczony podział ramowy, listwowe obramienia otworów, tynkowe i kamienne). Kościół przebudowany w stylu późnego baroku o formach usztywnionych pod wpływem wczesnego neoklasycyzmu. W 1850 r. kościół odnowiony, w przybudówce obok kruchty urządzona Kaplica Zmarłych. W 1881 r. zamontowany na sygnaturce zegar wieżowy firmy Eppner ze Srebrnej Góry, a w 1893 r. sygnaturka nakryta nowym hełmem. W końcu XIX w. wykonana dekoracyjna polichromia wnętrza kościoła w stylu historyzmu, z której zachowane obecnie motywy na gurtach sklepienia oraz na glifach nisz okiennych. W latach 1898–1899 usunięty z elewacji frontowej późnogotycki portal i dobudowana do niej obecna wieża w stylu historyzmu. Nakryta neobarokowym cebulastym hełmem z latarnią. Zespolona kompozycyjnie z neobarokowymi spływami wolutowymi szczytu fasady. Wieża zbudowana przez lokalnego budowniczego, może przez budowniczego hrabiów von Magnis z Bożkowa — E. Bergera, czynnego w latach ok. 1875–1902. W latach 1958–1960 przeprowadzony remont kościoła, m.in. wykonane nowe elementy polichromii wnętrza, plafony z przedstawieniami figuralnymi.

Opis

Kościół orientowany, murowany z kamienia i cegły. Salowy z wydłużoną, wąską nawą, zamkniętą półkolistą absydą prezbiterium. Nakryty jednym dachem, dwuspadowym i półstożkowym nad absydą prezbiterium. Od północy dostawiona do nawy wydłużona, jednotraktowa, dwukondygnacjowa przybudówka z różnej wielkości wnętrzami, w tym — z zakrystią, kruchtą, Kaplicą Zmarłych i emporami. Wieża zach. na planie kwadratu, czterokondygnacjowa z podcieniem w przyziemiu i z przyporami. Nakryta spłaszczonym, czterobocznym hełmem z latarnią. Elewacje korpusu i przybudówki rozczłonkowane podziałem ramowym, zwieńczone gzymsem koronującym. Okna w obramieniach tynkowych lub kamiennych z lokalnego, czerwonego piaskowca. Wieża ze zróżnicowanym układem otworów w kondygnacjach, w większości obramionych. Artykulacja jej elewacji złożona z przypór, z powiązanego z nimi kompozycyjnie podziału ramowego oraz z profilowanego obramienia wieńczących szczytów. Wnętrze kościoła rozczłonkowane atektonicznie pilastrami wielkiego porządku z impostami, na których posadowione belkowanie wieńczące. Sklepienia pozorne. Nad prezbiterium sklepienie konchowe, spłaszczone, nad nawą spłaszczone kolebkowe. Sklepienia dzielone gurtami zdobionymi malowanymi motywami dekoracyjnymi. Wyposażenie kościoła złożone z: barokowej, kamiennej chrzcielnicy w 1711 r., z barokowo-rokokowej ambony w formie łodzi (1780 r., m.in. Ludwig Wilhelm Jäschke z Barda) oraz z obiektów powstałych w latach 20. XIX w., utrzymanych w stylu łączącym elementy późnego baroku i neoklasycyzmu. To: ołtarz główny Św. Jakuba Apostoła, dwa ołtarze boczne pw. NMP i Św. Franciszka Ksawerego (obecnie Serca Jezusowego), prospekt organowy i balustrada komunijna.

Opr. Iwona Rybka-Ceglecka, OT NID we Wrocławiu, 19-01-2016 r.