dom

budynek mieszkalny XVII w. Nowy Wiśnicz

Nowy Wiśnicz, Rynek 20

woj. małopolskie, pow. bocheński, gm. Nowy Wiśnicz - miasto

Był to jeden z najstarszych budynków w rynku, (prawdopodobnie z 1700 r.), niestety został rozebrany w 1998 r.. Budynek kryje w sobie piwnice z I poł. XVII w., niestety też częściowo zniszczone. Tadeusz Chrzanowski w 1998 r. pisał: „Jeszcze przed kilkunastu laty istniał we wschodniej pierzei rynku jeden dom, prawdopodobnie z epoki Trapoli, z dwuarkadowym podcieniem, ale został zburzony, bo się jakoby nie nadawał do odbudowy (zbyt długo żyję, by wierzyć w takie bzdury)” (T. Chrzanowski, Sztuka w Polsce od I do III Rzeczypospolitej, Warszawa 1998, s. 127)

Historia

Budynek stoi przy pierzei wschodniej i jest jedynym budynkiem przebadanym architektonicznie. Badania ujawniły dwie półkoliste arkady podcieni od ulicy i jedną narożną. Według tradycji mieszkał w nim Maciej Trapola (?–1637), architekt. Pochodził zapewne z pn. Włoch lub z pogranicza wł.-szwajc. Od 2. dekady XVII w. był związany z dworem S. Lubomirskiego w Wiśniczu Nowym, dla którego wzniósł – jak się przyjmuje – liczne wczesnobarokowe budowle. W materiałach źródłowych jest wymieniany wyłącznie, jako architekt kościoła i klasztoru Karmelitów bosych w Wiśniczu Nowym (1622–35). Można jednak przyjąć, że przebudował również wiśnicki zamek (od ok. 1615) i brał udział w budowie kościoła farnego w Wiśniczu Nowym (1618–21). Budowle łączone z warsztatem T. wykazują związki z późno manierystyczną architekturą środowiska genueńskiego i mediolańskiego oraz z architekturą Czech 1 tercji XVII w.

Opis

Obecny kształt (1998 r.) nawiązuje do tego z XVII w. Jest to budynek murowany typu wąskofrontowego, dwuosiowy z zabudowanymi podcieniami, jednotraktowy z piętrem i szczytem w stylu barokowym. Na frontowej ścianie budynku umieszczona została pamiątkowa tablica ku czci Macieja Trapoli wykonana przez prof. Czesława Dźwigaja

Obiekt częściowo dostępny w godzinach pracy znajdujących się w nim instytucji.

Oprac. Roman Marcinek, OT NID w Krakowie 14.03.2016 r.