zespół stacji kolejowej, Lubsko

photo

Obiekt dawnego dworca kolejowego, kolei prywatnej spółki Lausitzer Eisenbahn Aktien Gesselschaft (LEAG). W tym budynku miała siedzibę ta spółka po wchłonięciu jej w 1939 r. przez Kolej Rzeszy była koleja państwową. Dworzec miał nazwę Sommerfeld Nebenbahnhof czyli Sommmerfeld (Lubsko) dworzec boczny, po wojnie przemianowany na Dworzec Południowy, nigdy wszakże nie słuzył juz jako dworzec kolejowy, gdyż stacja w lubsku po II wojnie została przebudowana i pociągi dawniej odchodzace do Tuplic i Łęknicy oraz Weisswasser i Bad Muskau oraz do Krosna Odrzańskiego z tego dworca (do 1945 r.) po II wojnie na wskutek przebudowy układu torowego stacji utraciły mozliwość kierowania się z niej w kierunku Tuplic a cały ruch kierowano po wojnie we wszystkie kierunki z dworca głównego (dawniej państwowego linii Wrocław-Berlin).

• Chronologia: 2. poł. XIX w.
  • Adres: Dworzec Południowy 1, Lubsko