dwór - Zabytek.pl

Wiechlice, 52

woj. lubuskie, pow. żagański, gm. Szprotawa - obszar wiejski

Inicjatorem budowy dworu, wzniesionego w latach 1790-1795 był Georg Siegmund Neumann.Rezydencja wraz z dawną zabudową gospodarczą położona jest w środku wsi, przy parku krajobrazowym.

Klasycystyczny dwór reprezentuje charakterystyczny typ architektury rezydencjalnej Dolnego Śląska.

Historia

Majątek w Wiechlicach w 1786 r. kupił Georg Siegmund Neumann, który był twórcą budowy obecnego kompleksu dworskiego. Klasycystyczny dwór zbudowano w latach 1790-1795. Wraz z budową dworu założono w sąsiedztwie park krajobrazowy w którym dominują dęby i lipy. W pobliżu dworu, po wschodniej stronie działki znajduje się podwórze gospodarcze na którym w końcu XVIII i początku XIX w. wzniesiono budynki folwarczne. Na terenie parku w 1855 r. zbudowano dom ogrodnika, według projektu Thomasa. Około 1890 r. obiekt od strony ogrodowej został powiększony o ryzalit z klatką schodową, a do elewacji frontowej (wschodniej) dobudowano portyk. Rezydencja w posiadaniu rodziny Neumann należała do końca II wojny światowej. Po zakończeniu działań wojennych dwór wraz z budynkami gospodarczymi został przejęty przez Państwowe Gospodarstwo Rolne. W samych pomieszczeniach dworu mieściły się biura i mieszkania pracowników PRG. W latach 70. XX w. dwór został opuszczony i od tego czasu zaczął popadać w ruinę.  W 2007 r. dwór wraz z zabudowaniami folwarcznymi wykupiony został przez prywatnego właściciela, który przeprowadził w nich remont i zaadaptował je na cele hotelowe i konferencyjne.

Opis

Klasycystyczny dwór położony jest w centrum wsi, przy lokalnej drodze prowadzącej ze Szprotawy do Niegosławic. Dwór zlokalizowany na skraju parku krajobrazowego, fasadą skierowany do podwórza gospodarczego z zabudową folwarczną. Do dworu prowadzi owalny podjazd. Dwór jest murowany, piętrowy, wzniesiony na planie prostokąta o wymiarach (15 x 30 m), nakryty dachem mansardowym z naczółkami.  Czworoboczny ryzalit od strony zachodniej przykryty dwuspadowym dachem, posiada neobarokowe, wykrojone faliście szczyty. Portyk elewacji wschodniej tworzą neorenesansowe kolumny podtrzymujące balkon. Elewacje przepruwają, zróżnicowane pod względem wielkości prostokątne okna ujęte obramieniami. Część środkową fasady i naroża ozdobiono pilastrami. Wnętrze niektórych pomieszczeń dworu zaakcentowane elementami klasycystycznego i eklektycznego wystroju sztukatorskiego. Odnowienie dworu w Wiechlicach przyczyniło się do przywrócenia dawnej świetności tego cennego zabytku.

Własność prywatna, obecnie użytkowany jest jako hotel. Budynek jest szeroko udostępniany.

oprac. Krzysztof Słowiński, OT NID w Zielonej Górze, 13-11-2017 r.