kościół ewangelicki, ob. rzymskokatolicki filialny pw. Dzieciątka Jezus - Zabytek.pl

kościół ewangelicki, ob. rzymskokatolicki filialny pw. Dzieciątka Jezus

kościół 1899 r. Chomętowo

Chomętowo, 29

woj. lubuskie, pow. strzelecko-drezdenecki, gm. Dobiegniew - obszar wiejski

Kościół filialny pw.Dzieciątka Jezus w Chomętowie wzniesiono w 1899 r.Neogotycka świątynia położona w centrum wsi, przy lokalnej drodze prowadzącej z Osieka do miejscowości Kolsk.

Bryła kościoła zachowana w pierwotnym stanie, obiekt stanowi istotny element w układzie przestrzennym wsi.

Historia

Istniejący obecnie rzymsko-katolicki kościół filialny pw. Dzieciątka Jezus w Chomętowie wzniesiony został jako zbór ewangelicki w 1899 r. Świątynia powstał dzięki fundacji rodziny von Brand, właścicieli wsi od lat 70. XV w. do końca II wojny światowej. Działania II wojny światowej nie przyczyniły się do większych zniszczeń. Kościół został przejęty przez społeczność katolicką w 1947 r. W latach późniejszych w świątyni zamontowano organy oraz przeprowadzono reorganizację wnętrza świątyni przenosząc m.in. ołtarz do północnego pastoforium. W latach 70. XX w. wymieniono drzwi kościoła oraz zmieniono pokrycie dachu. W latach 80. XX w. przeprowadzono prace malarskie wnętrz świątyni. Neogotycka świątynia stanowi dominantę układu przestrzennego wsi.

Opis

Kościół filialny pw. Dzieciątka Jezus w Chomętowie położony jest w centrum wsi w pobliżu jeziora Osiek. Świątynia zlokalizowana na niewielkim wzniesieniu. Przykościelna działka otoczona metalową siatką z furtką i bramą na betonowej podmurówce. Teren przed kościołem porośnięty trawą. Neogotycki kościół to nieotynkowana, murowana z cegły, posadowiona na kamienno- ceglanych ławach fundamentowych budowla. Obiekt z przysadzistą, rozczłonkowaną bryłą, założony na planie krzyża greckiego. Wyodrębnione, wielobocznie zamknięte od wschodu prezbiterium z przylegającymi po jego bokach przybudówkami. Do korpusu kościoła od strony zachodniej przylega wieża w formie prostopadłościanu, którą zwieńczono hełmem dwuspadowym. Odrębne fragmenty korpusu głównego świątyni nakryte są dachami dwuspadowymi, zaś prezbiterium nakryto dachem wielospadowym. Pod pastoforami znajdują się niewielkie piwnice. Elewacje przepruwają, ostrołuczne otwory okienne i drzwiowe. Nad wejściem do wieży umieszczono rozetę. Elewacje świątyni wspierają przypory zwieńczone obdaszkami. Elewację ozdabiają sterczyny w szczytach wieży i kościoła. Wnętrze świątyni nakryte jest sklepieniami krzyżowo- żebrowymi. W świątyni zachowało się oryginalne wyposażenie i wystrój. W skład wyposażenia i wystroju kościoła wchodzi m. in.: neogotycki ołtarz, mensa drewniana z pocz. XX w., drewniane ławki z pocz. XX w., żeliwny krzyż z mosiężną pasją z poł XIX w. oraz dwa dzwony umieszczone na wież: większy pochodzący z XVIII w. i mniejszy wykonany w latach 20. XX w.

Kościół jest własnością wyznaniową. W świątyni odbywają się regularnie msze święte. Obiekt jest szeroko udostępniany.

oprac. Krzysztof Słowiński, OT NID w Zielonej Górze, 15-11-2017 r.