kościół filialny pw. św. Andrzeja Apostoła - Zabytek.pl

kościół filialny pw. św. Andrzeja Apostoła

kościół 3. ćw. XIII w. Białęgi

Białęgi

woj. zachodniopomorskie, pow. gryfiński, gm. Chojna - obszar wiejski

Opis Świątynia została wzniesiona jako skromna budowla salowa, o jednolitej przestrzeni wewnętrznej, na wyniesieniu, prostokątna, bez chóru.

Pierwotnie kościół posiadał wieżę zachodnią tej samej szerokości, co nawa, a pierwotne mury wieży sięgały tylko do wysokości ścian nawy; prawdopodobnie kościół znajdował się w kręgu oddziaływania architektury cysterskiej, gdzie mury wieży stanowiły podstawę dla niewielkiej drewnianej sygnaturki.

W masywie wieżowym od strony zachodniej znajdował się portal, stanowiący główne wejście. Niestety, w wyniku sekularyzacji, kościół przestał pełnić funkcje sakralną i wieżę usunięto. Zachowały się ślady portali bocznych w ścianach południowej i północnej. W ścianie południowej zachowały się cztery wąskie okna, o obustronnie rozglifionych ościeżach, zamkniętych łagodnym łukiem. W ścianie północnej natomiast zachowały się tylko trzy wąskie otwory okienne. W ścianie szczytowej wschodniej zachowane trzy wąskie okna (środkowe nieco wyższe), a ponad nimi dwie podłużne płyciny.

Wymiary: wnętrze nawy: 13, 60 m x 7, 25 m.

Grubość murów: w partii wieżowej – 1, 90 m, nawa – 1, 25 m

Datowanie: Starannie ociosane kwadry o jednolitym formacie, ich regularny układ w poziomych warstwach, cokół o ukośnym profilu obiegający budynek, mocno rozwarty kąt łuków ostrych przy otworach okiennych, wskazują na czas powstania w trzeciej ćwierci XIII wieku.

Wzmianki źródłowe: 1248 – Książe Barnim I nadaje wieś Białęgi, ( parvum Bellin) klasztorowi w Lehnin.

Po wojnie użytkowany jako w budynek gospodarczy PGR-u. W wyniku zaniedbania popadł w ruinę. W sierpniu 2006 r. rozpoczęto odbudowę oraz adaptowano budowlę do pierwotnej funkcji. Uroczystość konsekracji miała miejsce dnia 16. XII. 2006 r. Doroczny odpust: 30. XI.

Oprac. Bernadeta Sturzbecher, kwiecień 2021r.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Bernadeta .