kaplica pw. Świętego Krzyża - Zabytek.pl

kaplica pw. Świętego Krzyża

Jeziorany, Kopernika 2

woj. warmińsko-mazurskie, pow. olsztyński, gm. Jeziorany - miasto

Kaplica Św. Krzyża stanowi przykład barokowej architektury sakralnej z późnorenesansowym ołtarzem.

Obecnie jest wykorzystywana jako kaplica przedpogrzebowa.

Historia

Obiekt został wzniesiony z fundacji wójta warmińskiego Krzysztofa Troszki. Konsekrowany w 1580 roku przez biskupa warmińskiego Marcina Kromera. Budowlę odrestaurowano w 1766 i 1927 roku. Pod koniec II wojny światowej kaplica została uszkodzona i przeszła kolejny remont w 1959 roku.

Opis

Jest to budowla w stylu barokowym, orientowana, salowa. Wzniesiono ją na rzucie prostokąta z cegły, na cokole z kamieni polnych. Zewnętrzne elewacje ozdobione są tynkowanymi pilastrami oraz gzymsem. Szczyt ściany wschodniej wieńczy ośmioboczna wieżyczka nakryta barokowym hełmem z chorągiewką z datami: 1623 i 1927. Wnętrze kaplicy przykryto drewnianym stropem.

Późnorenesansowy ołtarz pochodzi z około 1600 roku. W ołtarzu umieszczono malowaną na desce scenę Złożenie do Grobu, portret donatora Szymona Niedźwiedzkiego (archiprezbitera jeziorańskiego w latach 1684-1688) z herbem i inicjałami „S.N.A.S.”, a także obraz Ukrzyżowania pochodzący z około 1700 roku. Znajduje się tu także barokowy obraz św. Walentego.

Oprac. Maria Dzieciątek