kościół garnizonowy pw. św.św. Apostołów Piotra i Pawła - Zabytek.pl

kościół garnizonowy pw. św.św. Apostołów Piotra i Pawła

kościół 1899 r. Gdańsk

Gdańsk, Jana Matejki 17

woj. pomorskie, pow. Gdańsk, gm. Gdańsk

Świątynię zbudowano dla nowej parafii ewangelickiej pod wezwaniem Lutra (niem.Lutherkirche) dla mieszkańców Wrzeszcza, należących wcześniej do parafii Bożego Ciała oraz dla żołnierzy koszar huzarów wyznania luterańskiego.

Pierwszym pastorem, od 31 V 1896 roku, był Johannes Eduard Karl Lutze. Wybudowany staraniem społecznego komitetu budowy pod przewodnictwem Johannesa Oscara Kupferschmidta i ww. pastora. Kościół poświęcony 6 X 1899 r. - wybudowany został w stylu neogotyckim, według projektu Gotthilfa Ludwiga Möckela. Patronat nad budową objęła cesarzowa Augusta Wiktoria, małżonka Wilhelma II, obecna przy położeniu kamienia węgielnego, jak i przy poświęceniu kościoła. Od początku kościół pełnił funkcję świątyni garnizonowej dla pułku elitarnej cesarskiej kawalerii pruskiej (tzw. "Czarni Huzarzy") stacjonującej w koszarach przy ul. Słowackiego (Am Hochstreisß). Ciekawy zespół witraży przedstawia sceny z życia Chrystusa - ufundowane przez cesarzową Augustę Victorię, żonę Wilhelma II. Witraże powstały w pracowni Ferdynanda Müllera z Quedlinburga w 1899 roku , na co wskazuje sygnatura na witrażu przedstawiającym Jezusa i Samarytankę (Gestift v.Consul Heinrich Br. in Danzig 1899) i na witrażu w zakrystii (Jezus w Świątyni Jerozolimskiej) (Ferdynand Müller Glasmalerei Quedlinburg 1899). Kościół wyposażony jest w 39 głosowe organy (z elektryczną trakturą), wybudowane przez firmę E. Kemper & Sohn z Lubeki. Instrument posiada kontuar wolnostojący przed prospektem, znajdujący się po lewej stronie chóru. Kościół ten jako jeden z niewielu gdańskich kościołów "przeżył" działania wojenne i po wojnie został przekazany Wojsku Polskiemu. W wyniku przemian politycznych po wyborach w 1989 roku, Biskup Polowy 28 marca 1991 r. ustanowił Personalną Parafię Wojskową. 1 lipca 2009 r., powstała Parafia Wojskowo-Cywilna pod wezwaniem Matki Odkupiciela, wydzielona z Parafii Najświętszego Serca Jezusowego w Gdańsku.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Wojciech Żmijewski.