kamienica - Zabytek.pl

Rzeszów, Stanisława Jabłońskiego 3

woj. podkarpackie, pow. Rzeszów, gm. Rzeszów

Kamienica jest składnikiem zwartej, pierzejowej zabudowy miasta.Wzniesiona w k.XIX w., w okresie intensywnej rozbudowy miasta na terenach przyległych do dworca kolejowego, jest materialnym świadectwem jego rozwoju.

Historia

Wraz z rozwojem kolei w latach 1858-1861, Rzeszów uzyskał bezpośrednie połączenia ze Lwowem i Krakowem. Od tego momentu wzrosło zainteresowanie terenami w sąsiedztwie obszaru objętego planami rozbudowy. Kamienica przy ul. Jabłońskiego 3 została wybudowana w 1898 r., nieopodal dworca kolejowego. Obecnie w budynku znajduje się część mieszkalna na piętrze i usługowa na parterze. We wrześniu 2011 roku kamienica zyskała nowy zewnętrzny tynk od podwórza oraz odświeżoną, odmalowaną elewację frontową. Od strony południowej, zostały wykonane nowe balkony. Obecnie obiekt stanowi własność Gminy – Miasto Rzeszów.

Opis

Kamienica usytuowana jest w centrum miasta Rzeszowa, w zwartej zabudowie pierzejowej, na łuku, frontem do skrzyżowania ulic Grunwaldzkiej, Jabłońskiego i Grottgera. W bezpośrednim sąsiedztwie pod adresem Jabłońskiego 5 znajduje się zabytkowa kamienica z końca XIX w.

Budynkowi nadano wystrój o cechach neoklasycyzmu.

Kamienica została wybudowana na planie prostokąta, jako obiekt podpiwniczony, o dwóch kondygnacjach nadziemnych, prostopadłościennej bryle przekrytej dachem dwuspadowym o kalenicy równoległej do ulicy oraz dwutraktowym układzie wnętrz, z sienią przelotową pośrodku.

Budynek został wzniesiony z cegły ceramicznej pełnej. Drewniany, siodłowy, dwuspadowy dach kamienicy pokryty jest blachą. Od strony południowej ponad strychem znajduje się dodatkowe pomieszczenie, które zamknięte jest dachem pulpitowym.

Fasada rozplanowana została jako 9 - osiowa z wejściem głównym na osi i dwoma rytmicznymi rzędami okiem. Elewację wyposażono w następujące elementy wystroju architektonicznego: rustykowane boniowanie (w parterze), profilowane prostokątne płyciny podokienne z wypełnieniem w postaci białych płytek ceglanych, obramienia okienne, profilowane gzymsy nadokienne, gzymsy: międzykondygnacyjny i wieńczący. Na piętrze znajdują się dwa balkony z tralkowymi balustradami, wsparte na kamiennych konsolach. Elewację frontową wieńczy ścianka kolankowa z otworami okiennymi oraz pełne belkowanie z gzymsem wieńczącym wzbogaconym kroksztynami. W części południowej, od podwórza, wzdłuż ściany zewnętrznej znajduje się galeria komunikacyjna.

We wnętrzu zaprojektowano stropy Kleina z wysklepkami oraz stropy płaskie. Sklepienia piwniczne wykonano z cegły. Frontową część sieni zdobi sztukateria w formie profilowanej ramy z rozetami. Wyróżniającym się elementem we wnętrzu jest tondo z gotycką typografią oraz datą.

Dostęp do zabytku ograniczony. Podwórze dostępne od południa.

Oprac. Patryk Kornaga, OT NID Rzeszów, 03-04-2019 r.