cmentarz żydowski pocz. XVIII w. Skwierzyna

Skwierzyna, Międzyrzecka

woj. lubuskie, pow. międzyrzecki, gm. Skwierzyna - miasto

Największy kirkut w województwie lubuskim, a zarazem jeden z nielicznych reliktów dziedzictwa materialnego pozostałego społeczności żydowskiej.

Historia

Żydzi mieszkali w Skwierzynie prawdopodobnie już na pocz. XIV wieku. Zajmowali dzielnicę w pd.-zach. części miasta, obejmującą tereny po obu stronach bramy miejskiej. Pod koniec XVIII w. stanowili około 30 % mieszkańców, a gmina należała do najliczniejszych i najbardziej znaczących na terenie zachodniej Wielkopolski. Cmentarz powstał prawdopodobnie na pocz. XVIII stulecia. Był miejscem pochówku także dla Żydów z pobliskiego Murzynowa. Przez okres II wojny światowej przetrwał w stanie prawie nienaruszonym - zachował się dom przedpogrzebowy, rytualna studnia, ogrodzenie z bramami i nagrobki. Został zdewastowany na przełomie lat 60. i 70. XX w. W latach 90. przeprowadzono inwentaryzację nagrobków, a następnie podjęto prace porządkowe i rekonstrukcyjne.

Opis

Cmentarz znajduje się na wzniesieniu w pd.-wsch. części miasta, przy drodze do Międzyrzecza. Od północy graniczy z cmentarzem komunalnym (dawnym ewngelickim). Zajmuje powierzchnię 2,2 ha, na której zachowało się około 250 macew. Najstarsza z nich  pochodzi z 1736 r.

oprac. Anna Jackiewicz, OT NID w Zielonej Górze, 12-12-2017 r.