Dom Polski - Zabytek.pl

Dom Polski

budynek użyteczności publicznej 1890 r. Olsztyn

Olsztyn, Partyzantów 87

woj. warmińsko-mazurskie, pow. Olsztyn, gm. Olsztyn

Ten neorenesansowy budynek będący siedzibą Instytutu Północnego im.W.Kętrzyńskiego w Olsztynie został wybudowany w 1980 r.

i wpisany do rejestru zabytków dziewięć lat później jako "wierna rekonstrukcja budynku wzniesionego w tym miejscu w roku 1890(...)" mieszczącego Central Hotel, następnie kolejno pod nazwą Reichshof, International, Dom Polski i Concordia. Oryginał, zlokalizowany nieco bliżej ul. Partyzantów i różniący się kilkoma detalami, rozebrano pod koniec lat 70. XX w. O jego odbudowie zadecydowało znaczenie, jakie miał dla ludności polskiej w Olsztynie w okresie międzywojennym i związana z tym interwencja ówczesnego dyrektora Ośrodka Badań Naukowych (OBN), uznanego historyka, dr Jerzego Sikorskiego razem z W-MWKZ Lucjanem Czubielem u lokalnych władz. Nowy kolor elewacji to przywrócenie kolorystki oryginału, zachowanej na detalach architektonicznych przechowywanych w instytucie. Dla dopełnienia kompozycji przemalowano również okna, choć w tym przypadku konieczne było wybranie jednego z kolorów popularnych na przełomie XIX i XX w. Historyczne zdjęcie wskazywało jedynie, że były one ciemniejsze od ścian. Wnętrza mają charakter modernistyczny z okresu budowy.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Szymon .