fragment cmentarza rzymskokatolickiego - Zabytek.pl

fragment cmentarza rzymskokatolickiego

cmentarz rzymskokatolicki 1. poł. XIX w. Burzyn

Burzyn

woj. podlaskie, pow. łomżyński, gm. Jedwabne - obszar wiejski

Burzyn - cmentarz rzymskokatolicki, położony na płn.-zach.Od kościoła parafialnego, przy drodze do Radziłowa.

Założony w 2 poł. XIX w. na planie wydłużonego prostokąta, ujęty kamiennym murem z metalową bramą i dwoma furtkami umieszczonymi w narożniku płd.-zach. Najstarszy zachowany nagrobek pochodzi z 1875 r. Na cmentarzu znajduje się również nagrobek z czasów II wojny światowej. Część starych nagrobków jest zniszczona, wyrzucona z pierwotnych miejsc, część – zarośnięta krzakami i trawami ulega zniszczeniu. Na terenie cmentarza należy wydzielić specjalny teren i urządzić tam lapidarium, w którym godne miejsce znalazłyby pomniki usuwane z miejsc wtórnych pochówków, a które ze względów historycznych i artystycznych powinny być zachowane. Należy wykonać karty ewidencyjne zachowanym, zabytkowym nagrobkom. Cmentarz wpisany jest do rejestru zabytków pod numerem 299 z dnia 10.06. 1987 r.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Łukasz .

Rodzaj: cmentarz rzymskokatolicki