dwór - Zabytek.pl

Dąbrowa, 94

woj. podkarpackie, pow. rzeszowski, gm. Świlcza

Zespół dworski w Dąbrowie z dworem odwołującym się do tradycji nieregularnej willi włoskiej oraz parkiem jest jedną z nielicznie zachowanych, tego typu, siedzibą właścicieli ziemskich, użytkowaną zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem.

Stanowi ważny element w strukturze wsi.

Historia

Obecny dwór został wybudowany  w 1870 r. z inicjatywy Wiktoryna Woyciechowskiego, właściciela majątku. Kolejnym właścicielem dworu był jego syn Romuald, z którego inicjatywy dwór został rozbudowany o przybudówkę od strony zach. w 1887 r. Następnie dwór przeszedł na własność Wiktora Woyciechowskiego oraz Augusty Woyciechowskiej Jędrzejowiczowej. W 1932 r. majątek rozparcelowano a dwór zapisany został Janowi Mier – Jędrzejowiczowi. Po drugiej wojnie światowej dwór przeszedł na Skarb Państwa i przystosowano dla potrzeb przedszkola a następnie szkoły podstawowej. W 1948 r. rozebrano werandę w elewacji wschodniej. W 1992 r. odsprzedano dwór ostatniemu przedwojennemu właścicielowi. W 2006 r. rozpoczęto generalny remont nieużytkowanego przez wiele lat, obiektu, m.in. osuszono i odgrzybiono piwnice, wyremontowano ściany zewnętrzne i wewnętrzne, wyremontowano więźbę i wymieniono pokrycie dachowe, obiekt powiększono o pomieszczenie wybudowane w miejscu rozebranej werandy. Wykonano także badania na obecność polichromii i ich konserwację.

Obecnie dwór, po gruntownym remoncie, jest zamieszkany.

Opis

Zespół dworski położony jest w pn. części wsi, na łagodnym, pn. stoku wzgórza, ok. 1 km. Od drogi międzynarodowej E4. Wiedzie do niego droga odbijająca na wschód od lokalnej szosy, groblą pomiędzy dwoma stawami.

Dwór położony jest w parku dworskim, usytuowany frontem ku północy, na końcu paradnego podjazdu. Wybudowano go w stylu eklektycznym, na rzucie nieregularnym, zbliżonym do prostokąta z wejściem od pn., poprzedzonym podcieniem i pomieszczeniami po obu jego stronach. Jego bryła skomponowana jest z prostopadłościanów różnej wysokości przekrytych dachami dwuspadowymi oraz czterospadowym nad najwyższą częścią.

Ściany dworu wymurowane są z cegły, obustronnie tynkowane, dachy pokryte dachówka ceramiczną. Elewacje rozplanowano jako niesymetryczne, ze zróżnicowanym rytmem okien różnej wielkości i kształtu, z dekoracją w postaci: podokienników i gzymsów nadokiennych, gzymsu podokapowego, i snycersko opracowanych kroksztyn. We wnętrzach zachowane są polichromie.

Obiekt niedostępny.

Oprac. Barbara Potera, OT NID Rzeszów, 16.01.2019 r.