spichlerz podworski - Zabytek.pl

spichlerz podworski

budynek gospodarczy 1756 r. Lewin Brzeski

Lewin Brzeski, Rolna 4

woj. opolskie, pow. brzeski, gm. Lewin Brzeski - miasto

Spichlerz w zespole folwarcznym został wybudowany w 1756 roku, od roku 1898 znajdywał się w granicach administracyjnych miasta i funkcjonował jako gospodarstwo pomocnicze cukrowni „Wróblin”.

W latach 1957-1993 folwark przekształcono w państwowe Gospodarstwo Rolne (PGR), obecnie własność Agencji Nieruchomości Skarbu Państwa. Budynek po remoncie kapitalnym pod nadzorem konserwatorskim zachowany w stanie oryginalnym bez jakichkolwiek przebudów. Do dziś zachowała się oryginalna konstrukcja dachowa Stanowi część zespołu dworskiego znajdującego się w południowo wschodniej części miasta, na północ od koryta rzeki Nysa Kłodzka, przy ulicy Rolnej 4B. Zespół dworski zabudowany w czworobok, znajduje się na końcu ulicy bez przejazdu. Ulica Rolna o nowoczesnej nawierzchni brukowanej, przed zwartą zabudową mieszkalnej pierzei zachodniej przechodzi w nawierzchnię z betonowych płyt sześciokątnych zwanych trylinkami. Spichlerz znajduje się w północno zachodniej części zespołu, Przy zachodniej ścianie spichrza znajduje się zabytkowa murowana z cegły brama w stylu barokowo dworskim z żelazną kutą bramą o wysokości 4m i furtką. Brama skromnie zdobiona a jednocześnie elegancka, posiadająca elementy charakterystyczne dla typowego dawnego budownictwa pałacowego i dworskiego. Przed bramą znajduje się wysoki mur ceglany zamykający północno zachodni narożnik folwarku od brukowanej części ulicy. Przed wejściem do budynku, między bramą a nawierzchnią z płyt betonowych, widoczny jest fragment nawierzchni z kostki bazaltowej. Obecnie zachodnią pierzeje zespołu oddziela od dziedzińca płot z pionowych metalowych prętów.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Łukasz Ślusarczyk.

Rodzaj: budynek gospodarczy