rządcówka - Zabytek.pl

rządcówka

budynek mieszkalny 1900 r. Sulerzyż

Sulerzyż, 43

woj. mazowieckie, pow. ciechanowski, gm. Glinojeck - obszar wiejski

W miejscu budynku w latach 60-tych XIXw.teren był niezabudowany.Tutaj miejsce miał epizod z potyczki Powstańców z 1863r.

z wojskami rosyjskimi-mianowicie zginął tu kuzyn właściciela majątku Kanigowskiego, pochowany następnie w kaplicy grobowej na cmentarzu przykościelnym.

Oficjalnie budowa Rządcówki związania była jakby mogło się wydawać z patriotyczną działalnością niepodległościową właścicieli Sulerzyża - prowadzenie szkoły z tajnym nauczaniem, oraz przygotowaniami do planowanego kolejnego powstania-budynku dla potrzeb wojskowych-siedziba sztabu.

Kluczowa była tu lokalizacja-przy skrzyżowaniu ważnych dróg przy jednoczesnej osłonie z każdej strony przez wieś, park, plebanię i kościół. Takie przeznaczenie budynku wzniesionego w miejscu bohaterskiej śmierci krewnego właściciela mogło być odczytywane przez mieszkańców jako forma patriotycznego pomnika.

Walory budynku wykorzystywane były przez długi czas-podczas I Wojny Światowej, jak też podczas Wojny Polsko-Radzieckiej w 1920r. , a także podczas II Wojny Światowej.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Magda .