park - Zabytek.pl

park

park 1. poł. XVIII w. Jędrzychowice

Jędrzychowice

woj. lubuskie, pow. wschowski, gm. Szlichtyngowa - obszar wiejski

Zespół pałacowo-parkowy w Jędrzychowicach to ciekawy przykład barokowej rezydencji, rozbudowanej na pocz.

XX w., otoczony rozległym parkiem krajobrazowym z cennym starodrzewem.

Historia

Pałac w Jędrzychowicach został wzniesiony w 1726 r. przez ówczesnego właściciela Samuela Mielęckiego, na miejscu starszej, renesansowej siedziby. Wówczas założono także park. W latach 1909-1910 kolejny właściciel – Karol Gilka–Bötzow, rozbudował rezydencję dostawiając do barokowego korpusu skrzydło z reprezentacyjną salą balową i dwiema cylindrycznymi wieżami. Od 1 ćwierci  XX w. majątek należał do hrabiowskiej rodziny von Schlichting, której przodkowie założyli pobliską Szlichtyngową. Po II wojnie światowej posiadłość należała do PGRu, a od 1949 r. zarządzana była przez Państwowy Ośrodek Hodowli Zarodowej w Osowej Sieni. Od początku lat 90. XX w. pałac przeszedł w ręce prywatne. W 1994 roku został zakupiony przez Sigrun von Schlichting-Bukowiec, potomkinię przedwojennych właścicieli, która do śmierci w 2009 r. prowadziła remont i konserwację pałacu.

Historia

Park o charakterze krajobrazowym, rozciąga się na pn. od pałacu i zajmuje powierzchnię 12 ha. Przez jego pd. część przepływa ciek wodny Krzycki Rów, który stanowi ważny element krajobrazowy założenia. Przełożono nad nim trzy mostki, z których dwa są oryginalne. W części środkowej parku znajduje się polana z pojedynczym dębem w centrum, obsadzona wokół dębami, grabami i drzewami iglastymi. Cenny drzewostan w wieku 220-260 lat tworzą głównie dęby, wiązy, klony, lipy, buki, jesiony, graby i olsze. Układ komunikacyjny parku pozostaje czytelny.

oprac. Marta Kłaczkowska, OT NID w Zielonej Górze, 17-11-2017 r.

Rodzaj: park