kościół pw. Wniebowstąpienia Pana Jezusa, Domanów

kościół pw. Wniebowstąpienia Pana Jezusa

Domanów

Renesansowy kościół otoczony kamiennym murem dawnego cmentarza.

Opis

Domanów jest położony 7 km na pd. od Bolkowa, u podnóża Rudaw Janowickich, przy DK 5 prowadzącej do granicy z Czechami. Kościół znajduje się w pd. części wsi. Kościół w tym miejscu po raz pierwszy wzmiankowano w 1371 r. Obecny wzniesiony prawdopodobnie w II poł. XVI w. jako ewangelicki. Od 1645 r. użytkowany przez katolików. Przebudowany w 1732 r., nadbudowano wówczas wieżę. Kościół remontowano w 1877 r. Kościół jednonawowy, z wydzielonym jednoprzęsłowym prostokątnym prezbiterium, sklepionym krzyżowo. W nawie, krytej stropem, drewniana dwukondygnacyjna empora przy ścianie pn. (z 1. poł. XVII w., pierwotnie o malowanych przedpiersiach). Od pn. do prezbiterium przylega sklepiona kolebką zakrystia. Od zach. dostawiona wieża na planie kwadratu, nakryta spłaszczonym cebulastym hełmem. Dachy nad nawą i prezbiterium pokryte dachówką. Na skromne wyposażenie kościoła składa się barokowy rzeźbiony ołtarz główny z koń. XVII w. Kościół otacza kamienny mur dawnego cmentarza z bramą.

Kościół zamknięty.

Oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 04.04.2016 r.