szkoła wojewódzka, ob. Liceum Ogólnokształcące im. Adama Asnyka - Zabytek.pl

szkoła wojewódzka, ob. Liceum Ogólnokształcące im. Adama Asnyka

budynek użyteczności publicznej 1819 r. Kalisz

Kalisz, Grodzka 1

woj. wielkopolskie, pow. Kalisz, gm. Kalisz

Klasycystyczny bydynek dawnej Szkoły Realnej został wzniesiony w 1820 r.według projektu Sylwestra Szpilowskiego, architekta takich kaliskich budynków jak Rogatki Trybunału czy Urząd Wojewódzki.

W 1812 r. w Kaliszu rozpoczęła działalność Szkoła Departamentowa, która mieściła się w dawnym, znacznie zniszczonym konwikcie pojezuickim stojącym przy Rynku.

W 1819 r. na potrzeby szkoły, noszącej wówczas nazwę Szkoły Wojewódzkiej Kaliskiej, wzniesiono okazały, klasycystyczny gmach przy ul. Grodzkiej. Projekt wykonał budowniczy gubernialny Sylwester Szpilowski. W następnym roku dobudowano dwa skrzydła boczne.

W ciągu XIX stulecia szkoła ta kilkakrotnie zmieniała nazwę. Była Szkołą Wydziałową, Obwodową Szkołą Filologiczną, Szkołą Powiatową, Wyższą Szkołą Realną, Gimnazjum Filologicznym i Męskim Gimnazjum Klasycznym. W pierwszych latach Wielkiej Wojny budynek ten pełnił funkcję koszar wojskowych. Działalność edukacyjną podjęto w nim ponownie w 1916 r., kiedy swoją siedzibę znalazło w nim utworzone wówczas Miejskie Gimnazjum Filologiczne. W 1923 r. zostało ono upaństwowione i otrzymało nazwę Państwowego Gimnazjum Humanistycznego im. Adama Asnyka. W czasie II wojny światowej szkoła nie funkcjonowała, a w budynku mieścił się początkowo przejściowy obóz dla przesiedlanych Niemców bałtyckich. Następnie po przeprowadzeniu niezbędnej przebudowy wnętrza, był siedzibą żandarmerii z pomieszczeniami biurowymi i celami dla aresztantów. Od końca stycznia 1945 r. do wiosny 1947 r., gmach szkolny zajmował Urząd Bezpieczeństwa, a zajęcia edukacyjne podjęto w nim jesienią 1947 r. Początkowo znajdowało się w nim gimnazjum, a od 1948 r. jest on siedzibą utworzonego wówczas I Liceum Ogólnokształcącego im. Adama Asnyka.

Oprac. Anna Woźniak, Urząd Miasta Kalisza.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkowników Waldemar Rusek Rusek, Anna Woźniak.