hala d. elektrowni Huty Królewskiej - Zabytek.pl

hala d. elektrowni Huty Królewskiej

architektura przemysłowa 1891 r. Chorzów

Chorzów, Metalowców 4A

woj. śląskie, pow. Chorzów, gm. Chorzów

Obecnie w budynku elektrowni Huty „Królewskiej” funkcjonuje Muzeum Hutnictwa.

Pierwotnie działająca tu elektrownia, w latach 1898-1911 zapewniała zasilanie miastu Królewska Huta. Po przejęciu dostaw prądu dla miasta przez elektrownię w Chorzowie budynek zachował funkcję, dostarczając zasilanie hucie. W momencie uruchomienia nowej siłowni Huty „Kościuszko” w okresie Planu 3-letniego 1947-1949 budynek starej elektrowni zmienił swoje przeznaczenie, choć dalej wchodził w skład Wydziału Elektrycznego huty. W latach 70. XX w. funkcjonowała tu rozdzielnia elektryczna wraz z magazynem silników. We wspomnieniach hutników budynek pojawia się jako miejsce, w którym przewijano silniki elektryczne. W 2010 roku miasto Chorzów zakupiło zabytkową halę od Banku Handlowego w Warszawie. Budynek został zabezpieczony, przeprowadzono także remont dachu. Dawna elektrownia stała się wówczas miejscem wielu wydarzeń, m.in. wystawy World Press Photo, INDUSTRIADY – święta Szlaku Zabytków Techniki, Metropolitalnej Nocy Teatrów. W 2017 r. Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu (główny beneficjent) oraz Miasto Chorzów (partner projektu) stały się beneficjentami dotacji ze środków Unii Europejskiej. Projekt „Rewitalizacja i udostępnienie poprzemysłowego dziedzictwa Górnego Śląska” został dofinansowany w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko na lata 2014-2020, PRIORYTET: VIII Ochrona dziedzictwa kulturowego i rozwój zasobów kultury, DZIAŁANIE: 8.1 Ochrona dziedzictwa kulturowego i rozwój zasobów kultury. Planowana łączna wartość dofinansowania to 62 026 372,92 zł, w tym Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu: 46 983 556,15 zł, a Miasto Chorzów Muzeum Hutnictwa: 15 042 816,77zł). Dotychczas na wszystkie działania związane z chorzowską inwestycją wydatkowano łącznie 36 987 559,76 zł. Muzeum Hutnictwa w Chorzowie jest samorządową instytucją kultury Miasta Chorzów. Pod względem formalnym instytucja powołana została przez Radę Miasta Chorzów 29 sierpnia 2019 r. Muzeum zostało otwarte dla zwiedzających 27 listopada 2021 r.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Tomasz Owoc.

Rodzaj: architektura przemysłowa