zajazd - Zabytek.pl

Sucha Beskidzka, Role 182

woj. małopolskie, pow. suski, gm. Sucha Beskidzka

Obiekt jest najlepiej zachowanym budynkiem, prawie już nie istniejącej, dawnej drewnianej zabudowy małomiasteczkowej w Suchej Beskidzkiej.

Zabytek wyróżnia się  m.in. bryłą z wysokim, półszczytowym dachem gontowym,  od frontu facjatą z balkonem, półkoliście zamkniętą bramą oraz idealnie symetrycznym, trójtraktowym rozplanowaniem wnętrza.

Historia

Budynek wzniesiony został w 1825 r. Być może pierwotnie funkcjonował jako przydrożny zajazd.  Dawniej określany był jako „dworek Lewandowskich”. W 2. poł.  XX wieku zabytek był odnawiany i modernizowany.  W 2. poł. XX w. użytkowało go Towarzystwo Miłośników Ziemi Suskiej, mieściła się tu także biblioteka publiczna. Okresowo obiekt  był częściowo zamieszkany. Obecnie przeznaczony jest do sprzedaży.

Opis

Dom zlokalizowany jest w zachodniej części ul. Role prowadzącej do Stryszawy i Lachowic, po jej południowej stronie. Budynek drewniany wzniesiony w konstrukcji zrębowej, parterowy, częściowo oszalowany lub potynkowany, na planie prostokąta, szerokofrontowy, symetryczny, trójtraktowy. Od południa dostawione są dwa skrzydła prostopadłe do korpusu obiektu. Przy ścianach szczytowych skrzydeł znajdują się podcienia utworzone przez okapy dachowe wsparte na słupach. Półszczytowy dach gontowy z półszczytem górnym nad korpusem budynku przenika się z dwuspadowymi dachami nad skrzydłami obiektu. W dachu od frontu znajduje się facjatka z gankiem z tralkową balustradą. Okapy dachu są nadwieszone nad ścianami budynku i wspierają się na wysuniętych, profilowanych końcach belek stropowych. Pomieszczenia nakrywają stropy belkowe, na jednej z belek zachowała się rozeta cyrklowa. Wejście do sieni od frontu zamknięte jest  bramą z mieczowaniami i masywnymi, dwuskrzydłowymi, klepkowymi wrotami. W pobliżu domu usytowany jest murowany z kamienia budynek gospodarczy i kamienna figura Chrystusa Nazareńskiego na postumencie, prawdopodobnie z 1 ćw. XIX w.

Zabytek dostępny z zewnątrz.

oprac. Tadeusz Śledzikowski, OT NID w Krakowie, 11-09-2016 r.