kościół ewangelicki, ob. kościół rzymskokatolicki filialny pw. Matki Boskiej Częstochowskiej - Zabytek.pl

kościół ewangelicki, ob. kościół rzymskokatolicki filialny pw. Matki Boskiej Częstochowskiej

kościół 1842 r. Lipno

Lipno

woj. lubuskie, pow. zielonogórski, gm. Świdnica

Szachulcowy kościół filialny pw.Matki Boskiej Częstochowskiej w Lipnie wzniesiono w 1842 r.

Obiekt pierwotnie był świątynią ewangelicką, którą zbudowano wraz z niezachowaną do dziś pastorówką.  Kościół położony jest w centrum wsi, na rozległej działce. Ze względu na materiał oraz konstrukcję i technikę wykonania jest jednym z nielicznych takich obiektów sakralnych w powiecie zielonogórskim.

Historia

Miejscowość Lipno odnotowano w źródłach pisanych po raz pierwszy w 1500 r. pod nazwami: „Lippendorf” i „Lyppen”. Wieś należała wówczas do rodziny von Rothenburg. W  XVII i XVIII w. miejscowość przeszła na własność rodziny von Grünberg, którzy zbudowali tutaj pierwszy kościół. Byli oni również fundatorami wyposażenia świątyni w tym zachowanego do dzisiaj dzwonu. Pierwotna świątynia nie zachowała się do naszych czasów. Obecna, szachulcowa świątynia wzniesiona w 1842 r. była domem modlitwy dla miejscowych ewangelików aż do końca II wojny światowej. Działania II wojny światowej nie przyczyniły się do większych zniszczeń. Poprotestancki kościół został przejęty przez przybyłą do Lipna ludność katolicką. Poświęcenie rzymsko-katolickiego pw. Matki Bożej Częstochowskiej nastąpiło 30 stycznia 1946 r. Szachulcowa świątynia pomimo użytkowania przez nowych mieszkańców Lipna, przez długi czas pozostawała w złym stanie technicznym. W latach 60. XX w. przeprowadzono reorganizację wnętrza świątyni w części ołtarzowej oraz zlikwidowano otwór drzwiowy w elewacji wschodniej. Kolejne prace konserwatorskie wykonano w 1982 r., wtedy też nieszczelny dach świątyni pokryto eternitem. W 2001 r. kontynuowano prace remontowe, m.in. dach kościoła pokryto dachówką, a wieżę nakryto blachą. Szachulcowa świątynia stanowi jedną z atrakcji turystycznych powiatu zielonogórskiego.

Opis

Kościół filialny pw. Matki Boskiej Częstochowskiej w Lipnie położony jest w centrum wsi, przy lokalnej drodze prowadzącej z Drzonowa do Bogaczowa. Pierwotnie przy przedmiotowym kościele na pobliskiej działce istniał budynek plebani, który nie zachował się jednak do dnia dzisiejszego. Kościół zlokalizowany na dużej działce, którą otacza współczesne, metalowe ogrodzenie z furtką na betonowej podmurówce. Teren przed kościołem częściowo wyłożony kostką brukową w części porośnięty trawą i drzewami. Świątynia to salowa budowla, wzniesiona na rzucie prostokąta, orientowana o konstrukcji szachulcowej. Od zachodniej strony przylega kwadratowa wieża nakryta dachem namiotowym. Bryłę świątyni nakryto dachem trójspadowym. Elewacje przepruwają, prostokątne otwory okienne z podziałem krzyżowym. Elewacje zakomponowano symetrycznie przez prosty układ słupów i rygli  wzbogacając je w narożnikach zastrzałami. Wejścia do kościoła w południowej elewacji zamknięte współczesnymi, drewnianymi drzwiami. Wnętrze jednoprzestrzennej budowli nakryte stropem belkowym wspartym na dziesięciu prostych słupach. Drewniane empory obiegają wnętrze świątyni z trzech stron. W kościele zachowało się oryginalne wyposażenie i wystrój. W skład wyposażenia i wystroju kościoła wchodzi m. in.: chrzcielnica z 1775 r., organy o barokowej dekoracji, XVII- wieczne obrazy, klasycystyczny ołtarz z 1847 r. w części prezbiterialnej oraz dzwon z XVIII w. z pracowni Christiana See z Krosna.

Kościół jest własnością wyznaniową. W świątyni odbywają się regularnie msze święte. Obiekt jest szeroko udostępniany.

oprac. Krzysztof Słowiński, OT NID w Zielonej Górze, 15-11-2017 r.

Styl architektoniczny: ludowy