Cmentarz żołnierzy ukraińskich z 1921 r. , Aleksandrów Kujawski

Cmentarz żołnierzy ukraińskich z 1921 r.

Aleksandrów Kujawski

Obiekt związany z historią II Rzeczpospolitej oraz stosunków polsko-ukraińskich.

„Kozacka mogiła” - cmentarz żołnierzy ukraińskich z 1921 r. (w decyzji błędnie określony jako „cmentarz żołnierzy rosyjskich z I wojny światowej)

Historia

Po zawieszeniu broni kończącym wojnę polsko-bolszewicką 1920 r. walczące po stronie polskiej oddziału Ukraińskiej Republiki Ludowej zostały internowane. W obozie internowania nr 6 w Aleksandrowie Kujawskim znaleźli się żołnierze z  4 Dywizji Kijowskiej i 6 Dywizji Strzeleckiej. Prowadzili  oni tam działalność kulturalną i oświatową. Zmarłych grzebano na pobliskim cmentarzu nazwanym „kozacką mogiłą”, który został poświęcony 18 września 1921 r. Po II wojnie światowej cmentarz popadł w ruinę. Odrestaurowany w latach 1991-1993.

Opis

Cmentarz znajduje się przy ul. Narutowicza, tuż przy granicach miasta. Założony na planie czworoboku zbliżonego do kwadratu. W jego centrum usypany niewielki kurhan, na szczycie którego kamienny krzyż z godłem Ukrainy (tryzubem) oraz tablica w języku ukraińskim. Wokół kurhanu nagrobki przykryte płytami, na których równoramienne krzyże. Cmentarz ogrodzony, przy wejściu tablice informacyjne w językach polskim i ukraińskim.

opr. Adam Paczuski, 17.02.2014