dom

budynek mieszkalny pocz. XX w. Wałbrzych

Wałbrzych, Gdańska 2

woj. dolnośląskie, pow. Wałbrzych, gm. Wałbrzych

Dom przy ul.Gdańskiej 2 w Wałbrzychu jest przykładem reprezentacyjnej, historyzującej architektury mieszczańskiej z elementami secesji.

Historia

Kamienica została wzniesiona w 1827 r., w miejscu i z wykorzystaniem fragmentów budowli pochodzącej z przełomu 3. i 4. ćw. XVIII w., po pożarze, który wybuchł 20.04.1827 r. i zniszczył obie pierzeje ul. Gdańskiej. Przebudowana ok. 1905 r., wówczas miała miejsce rekompozycja przyziemia, nadbudowa szczytu i budowa lukarn. Przed 1945 r. w kamienicy mieściła się firma gorzelnicza Roberta Hahna Destilateur Hahn.

Opis

Dom mieszkalny przy ul. Gdańskiej 2 usytuowany jest w zachodniej pierzei ulicy (dawne nazwy: Freiburger Strasse – do 1847 r., następnie Altwasser Strasse, Hermann Stehr Strasse – od 1934 r. do 1945 r.) łączącej Rynek z placem Magistrackim. Jej przebieg wykształcił się przed połową XVIII wieku. Zabudowa ulicy w obecnym kształcie powstała po pożarze 20.04.1827 r., który zniszczył obie pierzeje.

Jest to budynek narożny, usytuowany kalenicowo u zbiegu z ul. Rycerską, w zabudowie zwartej, zachodniej pierzei ul. Gdańskiej, od podwórza posiada jednokondygnacyjną oficynę gospodarczą.

Wzniesiony został jako trójkondygnacyjny, podpiwniczony, z mieszkalnym poddaszem, na planie zbliżonym do prostokąta, nakryty czterospadowym dachem łamanym, z umieszczonym na osi fasady szerokim, wolutowym, jednokondygnacyjnym i 2-osiowym, zamkniętym linią wklęsło-wypukłą, szczytem, z lukarnami w połaciach dachu oraz sfazowanym narożem na wysokość parteru. Fasada kamienicy jest 7-osiowa, symetrycznie zakomponowana; elewacja od strony ul. Rycerskiej – 4-osiowa; w parterze prostokątne witryny, częściowo wtórnie przekształcone. Elewacje opracowane są w gładkim tynku, artykułowane gzymsami międzykondygnacyjnymi i zwieńczone profilowanym gzymsem wieńczącym. Okna ujęte są profilowanymi opaskami tynkowymi, w III kondygnacji – okna w opaskach uszakowych. Powyżej głównego wejścia umieszczono prostokątną tablicę z datą odbudowy (rzymskimi literami) 1827. Zachowana jest drewniana stolarka drzwi wejściowych – dwuskrzydłowych z przeszklonym nadświetlem, ramowo-płycinowych o górnych płycinach przeszklonych i przesłoniętych dekoracyjną kratą, dolne płyciny płaskorzeźbione ze stylizowanymi, secesyjnymi motywami roślinnymi. Układ wnętrz jest trójtraktowy, z zachowanymi sklepieniami w poziomie piwnic i parteru.

Oprac. Bogna Oszczanowska, OT NID we Wrocławiu, 30.11.2018 r.