kościół pw. św. Jana Chrzciciela - Zabytek.pl

kościół pw. św. Jana Chrzciciela

kościół XV w. Biedrzychów

Biedrzychów, 14

woj. dolnośląskie, pow. strzeliński, gm. Strzelin - obszar wiejski

Kościół, z cmentarzem przykościelnym otoczonym murem, stanowi przykład niewielkiej wiejskiej gotyckiej świątyni, rozbudowanej w czasach nowożytnych.

Historia

Kościół w Biedrzychowie wzniesiony został prawdopodobnie w 1. tercji XIV w. Po raz pierwszy w źródłach historycznych wzmiankowany był w roku 1335. W czasie wojen husyckich został zniszczony i następnie odbudowany w 1 poł. XV w. Około poł. XVI wieku przejęty został przez protestantów. Kościołem ewangelickim pozostawał do 1945 roku.

W roku 1593 do korpusu kościoła, od zachodu zostawiona została wieża. Wg badaczy, także w wieku XVI nawa kościoła została powiększona w kierunku zachodnim, poprzez rozbudowę o jedną oś okienną.Kościół był wielokrotnie remontowany. W roku 1853 umieszczono zegar na wieży. W roku 1957 zlikwidowano empory boczne. Aneks po północnej stronie nawy dobudowany został w 1969 roku.

Opis

Kościół usytuowany jest w środkowej części miejscowości. Otoczony został kamiennym tynkowanym murem. Orientowany. Murowany z łamanego granitu. Jest budowlą jednonawową z nieco węższym dwuprzęsłowym prezbiterium, zamkniętym trójbocznie i dostawioną od zachodu, na osi,wieżą. Od północy do prezbiterium przylega zakrystia na planie prostokąta, do nawy natomiast współcześnie wzniesionyprostokątny aneks. Dwuosiowe elewacje nawy i prezbiterium rozczłonkowane zostały wysokimi uskokowymi przyporami. Otwory okienne zamknięte są łukiem ostrym. Elewacje wieży, o szczelinowych otworach, zwieńczone zostały szerokim profilowanym gzymsem koronującym i niewysoką attyką. W elewacji frontowej wieży znajduje się otwór wejścia głównego, zamknięty łukiem ostrym. W górnej części wieży w trzech elewacjach umieszczono tarcze zegarowe, w elewacji północnej otwór okienny zamknięty łukiem odcinkowym. Prezbiterium i nawa kryte są dachami dwuspadowymi. Wieże przykryto wysokim ostrosłupowym hełmem. Prezbiterium sklepione jest sklepieniem krzyżowo-żebrowym z zachowanym zwornikiem w formie rozety. Nad nawą, kruchtą i zakrystią założony został strop płaski. Z prezbiterium do zakrystii prowadzi XV-wieczny gotycki portal zamknięty łukiem ostrym, ze sfazowanymi ościeżami.Ostrołuczny kamienny portal widoczny jest także na północnej elewacji nawy, obecnie zaślepiony. Wyposażenie kościoła stanowi manierystyczny ołtarz główny, w którym umieszczono współczesny obraz. Zachowana jest również barokowa ambona. Organy pochodzą z wieku XIX w.

Obiekt dostępny, otwarty w czasie nabożeństw.

Oprac. Maria Czyszczoń, OT NID we Wrocławiu, 12.09.2017 r.