kościół filialny pw. św. Antoniego - Zabytek.pl

kościół filialny pw. św. Antoniego

kościół XIII w. Karsko

Karsko, Mieszka I 20

woj. zachodniopomorskie, pow. myśliborski, gm. Nowogródek Pomorski

Kościół p.w.św.Antoniego w Karsku leży w gminie Nowogródek Pomorski.Uznaje się, że został wybudowany w drugiej połowie XIII wieku.

Dwukrotnie przebudowywany. Na początku istnienia budowla została uznana za kościół katolicki, w późniejszym czasie za zbór protestancki, powojnie ponownie przywrócono religię katolicką do świątyni. Za czasów protestanckich w górnej części wewnątrz kościoła istniały empory (balkony), obecnie są usunięte.

W dawnych czasach pomiędzy zamkiem myśliwskim a kościołem, zlokalizowane były podziemne przejścia (tunele). Przepuszcza się, że ta sieć tuneli była rozbudowana, ale niestety ze względów bezpieczeństwa zostały zasypane. Na cześć patrona kościoła św. Antoniego, postanowiono zamontować na zwieńczeniu wieży kościoła lilijkę, która jest uznana za jego symbol.

Źródła: Karta zabytku, autorstwa K. Górskiego, Przewodnik turystyczny pt. ,,Ziemia Myśliborska” autorstwa Czesława Piskorskiego

Opracowano w ramach projektu "Miniatura & ArchiTEKTURA"

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Katarzyna .