kościół parafialny pw. św. Andrzeja - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Andrzeja

kościół 1500 r. Czeszewo

Czeszewo

woj. wielkopolskie, pow. wągrowiecki, gm. Gołańcz - obszar wiejski

Pierwszy kościół powstał w Czeszewie w latach 1250-1290.Został wybudowany i uposażony przez ród Pałuków.

Pozostałością z tych dawnych czasów jest znajdująca się przy wejściu do kościoła kropielnica wykuta w czerwonym granitowym głazie. Druga to obecna, gotycka murowana świątynia jednonawowa o gładkim suficie, wybudowana około 1475 roku. Podparta z zewnątrz dziesięcioma skarpami. Kościół posiada sześć okien ostrołukowych. Zakrystia wykończona sklepieniem beczkowym. Kościół ten jest najstarszym murowanym w powiecie wągrowieckim. Dowodem na to jest "Liber Beneficiorum" z 1517 roku. Wieża kościoła pobudowana została w stylu neogotyckim w roku 1909 przez ówczesnego proboszcza, ks. Teofila Kuligowskiego. Hełm wieży wzorowany jest na kościele klarysek w Bydgoszczy. W podziemiach kościoła został pochowany Karol Libelt, syn ziemi poznańskiej, który mieszkał w Czeszewie, Kujawkach oraz Brdowie. W kościele znajduje się epitafium poświęcone jego osobie. W podziemiach spoczywają również szczątki rodziny Libelta oraz Szumanów i Sołtysińskich - późniejszych dziedziców Czeszewa. Na zewnętrznej ścianie kościoła znajduje się grób Pantaleona Szumana.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Paweł .