dwór - Zabytek.pl

dwór

dwór 2. poł. XIX w. Ludynia

Ludynia, 35

woj. świętokrzyskie, pow. włoszczowski, gm. Krasocin

Dworek w Ludyni to bardzo oryginalna budowla drewniana zbudowana w XVIII w., otoczona parkiem z prastarymi lipami. Dwór wielokrotnie zmieniał swoich właścicieli, jako ostatni od 1919 r.

do reformy rolnej w 1945 byli Jan i Maria z Różyckich Kowalscy. W czerwcu 1997 r. w zespole dworskim kręcono sceny do serialu "Syzyfowe prace" - dwór był pierwowzorem domu Marcina Borowicza - bohatera powieści. Natomiast w 2000 r. dworek przeistoczył się na miesiąc w książkową Nawłoć z "Przedwiośnia" S. Żeromskiego w reż. Filipa Bajona. Dwór ten obok ariańskiego zboru stanowi najcenniejszą pamiątkę historyczną Ludyni. Od 1997 r. właścicielem dworu i zboru ariańskiego jest prywatna osoba, która ma ambitne plany wyremontowania tych zabytkowych budowli. Z dziejami tej wsi wiąże się również postać Tadeusza Kościuszki, który jakoby przejeżdżając przez nią miał odpoczywać w tutejszym parku dworskim.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Iwona Szmańda.